Tako star, a opet nov

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Jer svi smo mi jeans generacija i mi smo sad najveca nacija", poznati je refren jednog od najvecih bendova iz 80-ih godina Neki to vole vruce. Izgleda da tu pjesmu pjevuše i modni prognosticari, koji su jeans aktualizirali u svim oblicima i kombinacijama.

A buduci da je moda odraz društvene klime, logican je i povratak jeansa, tog radnickog komada tkanine nastalog u rudnickim naseljima recesijskih 20-ih godina u Americi za vrijeme Zlatne groznice. Tada je bio potreban materijal koji ce zadovoljiti sve prilike, što se nakon gotovo jednog stoljeca ponavlja. Dakle, dobro nam došao, jeans!



S obzirom na to da su blagodati konzumerizma iza nas, logican je i povratak materijala koji je u mogucnosti zadovoljiti baš sve situacije. Osim toga, jeans je nekako univerzalan i gotovo neizbježan u trenutku kada je stvar stilske korektnosti odjenuti materijal koji stvara osjecaj slobode, sigurnosti i ugode bez obzira na godine, spol i društveni status.

A kada se pojavi u svim modnim prilozima, jedno je sigurno - apsolutni je modni must have. Kompatibilan sa svim stilovima i trendovima, jeans ima status sveprisutnosti.



Na radost jednih, ili pak žalost drugih, ono što ce opet biti itekako moderno je tzv. poderani, pohabani, ofucani izlizani jeans. Imate rupicu na jeansu? Nemojte je krpati, jer jeans tek sada izgleda kao nov. Tuta od jeansa ili kombinezon namijenjen trudnicama stvar je modnog spomenara jer, uz nove platformke ili balerinke i ženstveni sakoic, tvori pravu stilsku modnu ljepoticu.



Levisice stare deset godina izlizale su se i poderale. Odlicno, jer i one izgledaju k'o nove. U trendovskom jeansu trik je u tome da što je stariji, to je bolji, odnosno izgleda novije. Prateci povijest jeansa ispada da je on jedna od pametnijih modnih investicija koji podjednako dobro funkcionira kada je tamni i nov, ali i kada je ispran i star.



Jeans je zapravo kameleon modnog svijeta. Prilagodava se krojevima, formama, društvenim prilikama i neprilikama. On je više od tkanine, on je stilska metafora slobode, nesputanosti i antikomformizma koji jedini dozvoljava bezuvjetnu stilsku kombinatoriku.


Podijeli: Facebook Twiter