Tajno preuzimali ili branili Podravku?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od godinu i pol nakon otvaranja istrage i uhicenja podravkaša, u srijedu je na Županijskom sudu u Zagrebu pocelo sudenje za malverzacije kojima je Podravka oštecena za više od 400 milijuna kuna. Ocekivano, Damir Polancec i ostali optuženici ne smatraju se krivima, a USKOK inzistira da je šteta od više od 400 milijuna kuna rezultat udruživanja okrivljenih da steknu kontrolu nad Podravkom novcem tvrtke, koristeci lažnu opasnost od neprijateljskog preuzimanja.

Koliko se moglo vidjeti iz uvodnih govora obrane i optužbe, koplja ce se lomiti oko pitanja je li bilo opasnosti od neprijateljskog preuzimanja, je li bilo udruživanja za pocinjenje kaznenih djela te jesu li kljucni dokazi u istrazi prikupljeni zakonito.

USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš podsjetila je optužene na sve što im se stavlja na teret - od udruživanja da preuzmu vecinski paket dionica Podravke, složenih poslovnih odnosa prouzrocenih kupovinom 10,64 posto Podravkinih dionica te gubitaka koje je Podravka imala zbog toga, od zaduživanja, jamcenja sve do gubitaka na kamatama.

Navela je da je u jednom trenutku doista postojao plan da se dionice u državnom portfelju privatiziraju kroz radnicko dionicarstvo.

USKOK smatra da su okrivljenici sklopili plan da u tri koraka steknu paket od 75 posto dionica Podravke i potom obvezujucom javnom ponudom otkupe sve dionice. Pritom se dionice u vlasništvu države, odnosno državnih fondova, smatraju kljucnima.

- Nisu se ocekivali problemi s prodajom dionica u vlasništvu države jer je Damir Polancec bio potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo i mogao ih je prodati u pravom trenutku i pravom kupcu, rekla je USKOK-ova tužiteljica.

Obrane optuženih odgovorile su tužiteljici jednako oštro. Polancecov odvjetnik Anto Nobilo rekao je da Polancec nikako nije mogao raspolagati dionicama u državnom portfelju jer su one bile u vlasništvu pojedinih fondova i HFP-a.

- Ako je cilj bio steci vecinski paket, zašto onda Damir Polancec prodaje dionice Podravke koje je imao? Zašto odustaje od otkupa dionica na koje je imao pravo po menadžerskom ugovoru, upitao se Nobilo. (S. ABRAMOV)


Podijeli: Facebook Twiter