Tajnik kupovao skuplju golf opremu u svojoj tvrtki

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska je policija podnijela kaznenu prijavu protiv bivšeg tajnika Sportske zajednice grada Poreca Borisa Hrasta (51). Ne navodeci identitet ni inicijale prijavljenog, na službenoj internetskoj stranici PU istarske navedeno je da su policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta proveli kriminalisticko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Poreca, odgovornom osobom jedne od tamošnjih udruga te da ga se sumnjici da je tijekom 2008. i 2009. godine u više navrata nabavljao opremu za golf vježbalište u Porecu, i to posredstvom dvaju poduzeca iz Poreca za iznos od oko 299 tisuca kuna.

"Buduci da je navedenu opremu mogao neposredno kupiti od poduzeca iz Pule za oko 205 tisuca kuna, odnosno jeftinije, 51-godišnjak je oštetio udrugu za oko 94 tisuce kuna. Zbog osnovane sumnje da je pocinio kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora, protiv njega slijedi kaznena prijava", stoji uz ostalo u priopcenju. U policijskom izvješcu nije navedeno koje su to porecke tvrtke po skupljoj cijeni prodavale golf opremu Sportskoj zajednici, a niti koja je pulska tvrtka tu opremu pak nudila jeftinije.

Zajednica sportskih udruga grada Poreca, ciji je osnivac Grad, okuplja više od 20 poreckih sportskih klubova. Hrast je do srpnja prošle godine u toj udruzi obnašao dužnost tajnika, i to u tri cetverogodišnja mandata, nakon cega ga je zamijenio Franko Buda.



Hrast nam u vrlo kratkom telefonskom razgovoru nije niti potvrdio niti demantirao da ga je policija kazneno prijavila. "Nemam komentara", rekao nam je Hrast, a isto je ponovio i kada smo od njega pokušali saznati je li tocno da je rijec o njemu i zna li nešto o prijavi.

Predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Poreca Milan Markežic rekao je da smo mu prva vijest o prijavi, ali je potvrdio da je policija prije više od mjesec dana cešljala racune Zajednice.
"Ne znam ništa o tome. Bio sam supotpisnik navedenih racuna, ali ne znam tocno je li to to. Bili su policajci gospodarskog kriminaliteta kod nas i fotokopirali su dokumentaciju", rekao je Markežic. (Srecko PERŠIC)


Hrast kupovao po skupljoj cijeni od svoje i od tvrtke Branka Curica
Neslužbeno smo saznali da su dvije porecke tvrtke, od kojih je Hrast skuplje nabavljao golf opremu, Maurus Trade i Golf Adria. Maurus Trade je u Hrastovu vlasništvu, dok je tadašnji direktor tvrtke Golf Adria bio Curic, sadašnji procelnik Županijskog upravnog odjela za turizam.

Curic je, medutim, koncem sijecnja ove godine tvrtku Golf Adria, koja se bavila istom djelatnošcu kao i županijska tvrtka Istra golf dizajn, u kojoj je on i danas naveden kao direktor (ali se odrekao place), zbog sukoba interesa prodao za jednu kunu. U privatnoj je firmi 2009. ostvario prihod od gotovo pola milijuna kuna, a istovremeno je pak u županijskoj tvrtki ostvaren gubitak od 443,7 tisuca kuna.

Istražujuci koja je to pulska tvrtka koja je imala za 94 tisuce kuna povoljniju ponudu golf opreme došli smo do saznanja da na podrucju Pule uz Istra golf dizajn djeluje još i tvrtka M.Y.S. u vlasništvu Mladena Peršica. Medutim, Peršic nam je u telefonskom razgovoru kazao da on nije sastavljao navedenu ponudu. Curica tijekom cetvrtka za komentar nismo uspjeli dobiti.

Prijava protiv vrha poreckog IDS-a DORH-u i USKOK-u pocela davati rezultate?
Kaznena prijava protiv bivšeg tajnika porecke sportske zajednice Borisa Hrasta mogla bi biti rezultat kolektivne prošlogodišnje kaznene prijave protiv vrha poreckog IDS-a DORH-u i USKOK-u, koju je tada objavio jedan istarski portal.

Spomenuta prijava, koja je u Istri poprilicno uzburkala duhove, navodno je poslana 10. kolovoza prošle godine i na znanje Vladi, MUP-u, Ministarstvu pravosuda, Europskoj komisiji te medijima, no došla je samo na adresu navedenog portala. Navodnu prijavu prema tadašnjim navodima tog portala potpisala je "grupa vijecnika IDS-a i gradana grada Poreca".

Prijavljeni su gradonacelnik Edi Štifanic, njegov zamjenik Edo Kos, predsjednik Vijeca Edidio Kodan, Branko Curic, nekadašnji clan poglavarstva i vlasnik golf tvrtke (sada procelnik Županijskog upravnog odjela za turizam), Alen Benkovic, danas bivši direktor gradskog poduzeca Parentium, Boris Hrast, bivši tajnik, i Milan Markežic, predsjednik Zajednice sportova grada Poreca, te odvjetnicki ured Robertina Bilobrka.


Podijeli: Facebook Twiter