Tajnica u kontroli leta zarađuje 15.000 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Plaću od gotovo 15 tisuća kuna za radno mjesto koje ne postoji već godinu dana prima tajnica direktora Hrvatske kontrole zračne plovidbe. Naime, u njezinom ugovoru o radu, kako doznajemo, upisano je radno mjesto "viši stručni suradnik za vojne publikacije" što ih Hrvatska kontrola zračne plovidbe ne izdaje niti to ima u planu u skoroj budućnosti činiti.

- Riječ je o staroj sistematizaciji što je naslijeđena od bivše uprave HKZP, a nova još nije napravljena jer je riječ o vrlo zahtjevnom poslu, objasnila nam je Marina Halužan, glasnogovornica HKZP-a.

Aktualnu tajnicu za svoju "desnu ruku" postavio je bivši direktor HKZP-a Nino Karamatić. No, kako je Karamatić postavljen na mjesto direktora bez javnog natječaja što je obveza prema Statutu HKZP-a, početkom ove godine zamijenjen je Draganom Bilaćem.

Ipak, Bilać nije ispravio "grešku" svog prethodnika već je svoju tajnicu zadržao na nepostojećem radnom mjestu. Koeficijent tajničine plaće "bode oči" dijelu zaposlenika, a visina prosječne plaće u HKZP-u zapela je nedavno za oko i ministru financija Slavku Liniću.

- Kada je u pitanju Hrvatska kontrola zračne plovidbe, još se može dvojiti o tome je li 46 tisuća bruto adekvatna plaća za kontrolora leta u Hrvatskoj, ali ne može se pristati na to da ostali zaposlenici koji ne rade na tako zahtjevnim poslovima - od portira do računovođe - također imaju iznadprosječne plaće u odnosu na druga javna poduzeća ili državnu upravu, razmišljanje je iz Linićevog ministarstva. (A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ/NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter