Tajni bogataši morat ce objasniti odakle im novac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porezna uprava pozvat ce uskoro petstotinjak gradana Hrvatske kako bi objasnili velike nesrazmjere izmedu vrijednosti svoje imovine i prihoda koje su prijavili posljednjih godina i na koje su platili poreze. Na takav potez u Ministarstvu financija odlucili su se nakon prvih kontrola preko OIB-a.

- Nesrazmjer je vidljiv iz aviona, pa je nejasno zašto se to dosad nije provjeravalo. Ne može netko godinama prijavljivati mjesecni prihod u visini prosjecne place i u tih nekoliko godina steci imovinu vrijednu milijune kuna ili cak milijune eura, od skupih stanova i jahti do apartmana i automobila, kaže naš sugovornik.

Samo u prvoj površnoj provjeri Porezna je uprava kod gotovo tisucu gradana primijetila kupnju nekretnina i dionica, cesto i milijunske vrijednosti, koje višestruko prelaze njihovu zaradu. Ti ce gradani morati objasniti kako su kupili vrijedno gradevinsko zemljište, a na njihovim racunima godinama nije bilo nikakvih prihoda, pa tako na te prihode nisu platili ni poreze.

Ako ne uspiju objasniti i dokazati otkud im novac za kupnju zemljišta ili, primjerice, dionica vrijednih sto tisuca eura, Porezna uprava može im, ali samo za razdoblje od 2009. godine do danas, odnosno samo za period u kojem nije nastupila zastara, obracunati porez na dohodak i sve doprinose.

Uz gotovo tisucu gradana koje je "prva proba funkcioniranja OIB-a" ulovila u kupnji zemljišta i dionica koje prelaze njihova prijavljena primanja, Porezna uprava registrirala je i stotine gradana koji prijavljuju minimalnu ili prosjecnu mjesecnu zaradu, ali su stekli i po nekoliko stanova, i pokretnina cije vrijednosti prelaze stotine tisuca eura. (Piše Jagoda MARIC/Novi list)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter