Tajne Jasne Tkalec Maricic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U galeriji Stari grad otvorena je samostalna izložba "Tajne zapuštenog vrta" Jasne Tkalec Maricic. Duhovni, emotivni i poeticni, radovi se sastoje od više dimenzija kroz cije prizme se mogu promatrati kadrovi koji vode u bice autorice, odnosno njeno punokrvno postojanje kroz boje nanesene na platno.

Autorica je, osim špahtlom, boju nanosila prstima pokazujuci time strastvenu povezanost s onim što želi prenijeti svojim radovima. Motivi na slikama su isjecci jarkih boja iz autoricinog života: prozor koji vodi u novi svijet, maslina na križanju putova, cvijece živopisnih boja koje tvrdoglavo živi ispod napuštenog prozora pokazujuci da život ide dalje, stepenice ciji okvir slike nije stereotipno kadriran, a sve to poetskih naslova s obzirom na cinjenicu da je autorica izložbe i pjesnikinja koja spaja dva nacina izražavanja. Kako sama kaže, svida joj se što je slikarica kada piše pjesme, a kada slika, tada je i pjesnikinja.

"To je intimno slikarstvo, ne za salone pomodne umjetnosti, jer slike su odraz iskrene poeticnosti osamljenog covjeka u ovom globalnom kozmosu. Slike Jasne Tkalec Maricic žele zaustaviti vrijeme, sacuvati toplinu ognjišta i ljepotu ambijenta. Iako na slikama nema ljudskih figura, život je svekoliko prisutan", objašnjava Vera Kos-Paliska u predgovoru kataloga izložbe.

Tkalec Maricic, kako kaže, slika i piše od rane mladosti, a 2004. izdaje knjigu pjesama i slika pod nazivom "U noci crvenog mjeseca". Clanica je Udruženja likovnih stvaralaca Pule, a njena izložba je otvorena do srijede.


Podijeli: Facebook Twiter