Tajne iz recepata vrhunske slastičarke


Na Stanciji Buršić u Vodnjanu četiri sata "slatke radionice" bilo premalo ove nedjelje da se zadovolje sve želje i daju odgovori na sva pitanja jako zainteresirane publike. Tamo je, naime, gostovala poznata istarska slastičarka Dragica Lukin koja je stigla na poziv Darinke Buršić, Turističke zajednice Vodnjana i članica kluba BPW.

Od 16 do 20 sati na Stanciji se okupilo više od 60 žena i nekoliko hrabrih muškaraca iz Vodnjana i okolice koji su s velikom pozornošću pratili i bilježili recepture tradicionalnih istarskih slastica. Svi su željeli doznati i vidjeti kako na najbolji način pripremiti pincu, poveticu, kiflice, jajarice, buhtle, ali i najukusniji domaći kruh. Sve to im je Lukin rado prezentirala, dajući im pritom praktične savjete i precizne detalje koji se mogu čuti samo od najiskusnijih slastičara i kuhara.

Objašnjen je i način izrade osnovnih slastičarskih krema, poput bavarske te moussea od bijele i crne čokolade. Sve spomenute delicije su na kraju radionice degustirane na veliko veselje polaznika i mora se priznati da su malene pince po staroj recepturi od tri vrste tijesta, u kombinaciji s mousseom od bijele čokolade u čašicama, bile nevjerojatno ukusno otkriće. Lukin je prisutnima ovom prilikom čak obznanila tajnu recepturu istarskih breskvica i starinskih kroštula za koje je do sada dobila niz nagrada na raznim državnim i međunarodnim natjecanjima slastičara. Na samom kraju radionice prisutne je dočekalo iznenađenje - svakom je polazniku uručena lista s receptima koji su spomenuti te večeri.

- Jako je lijepo vidjeti da su ljudi toliko zainteresirani za ovakve radionice i trebalo bi ih biti više, jer i nama slastičarima je u interesu da se stare, tradicionalne recepture domaćih slastica očuvaju, ali nam je i dužnost da ih prenesemo na mlađe generacije pa da ih i oni znaju pripremati. Osim toga, ako želimo zaista biti uspješna turistička destinacija, moramo vratiti baštinu na stolove i upravo tu tradiciju ponuditi gostima, rekla je Lukin.

Dio izrađenih pinci pohranit će se za degustaciju 1. travnja, kada će se na istom mjestu održati druga po redu manifestacija "Vodnjanska špaleta". Zbog velikog interesa koji su građani iskazali za održanu radionicu organizatori su odlučili da će se i nadalje slične radionice održavati u Vodnjanu. (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ, foto P. S. M. i TZ Vodnjan)


Podijeli: Facebook Twiter