Tajna dobrobiti maslinova ulja je i u njegovu mirisu

(Ilustracija/Arhiva)
(Ilustracija/Arhiva)

Dobrobiti maslinovog ulja za zdravlje srca zbog obilja antioksidansa i nezasićenih masnih kiselina već su odavno poznate no novo njemačko istraživanje pokazuje da već sama aroma maslinovog ulja ima pozitivne učinke na zdravlje, prenosi New York Times. U usporedbi s drugim prehrambenim uljima i mastima ekstra djevičansko maslinovo ulje ima veće izglede povećati osjećaj sitosti nakon obroka i bolje regulira šećer u krvi, pokazuje njemačko istraživanje, a već samo dodavanje ekstrakta mirisa toga ulja u hranu ima kao učinak smanjivanje ukupnog unosa kalorija i također dovodi do bolje regulacije šećera u krvi.

Miris i okus dva su osjeta koji su snažno povezani i ranija istraživanja pokazala su da manipuliranje aromom nekih namirnica može utjecati na količinu hrane koja se unese. Pojačavanje mirisa i okusa deserta primjerice može potaknuti na unošenje manjih zalogaja. U okviru istraživanja proučavan je utjecaj nekoliko vrsta masnoća u prehrani na osjećaj sitosti - od svinjske masti, preko maslaca i maslinovog ulja do ulja iz uljane repice koje se također preporučuje kao zdravo jer ima manje i zasićenih i nezasićenih masnih kiselina od maslinovog ulja.

Otkriće sugerira da potrošači trebaju biti svjesni da fiziološki utjecaj obroka nije ograničen samo na ono što vide na tanjuru. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter