Tajland: Sud zabranio silu protiv mirnih prosvjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tajlandsko je pravosuđe u srijedu zabranilo vladi uporabu sile protiv mirnih prosvjednika, dan nakon sukoba policije i prosvjednika koji traže ostavku predsjednice vlade.

Odluka suda u Bangkoku mogla bi zakomplicirati situaciju vlade Yingluck Shinawatre koja se bori s krizom u kojoj je u tri mjeseca poginulo 16 ljudi, iako je vlada već obećala da će izbjegavati nasilje prema aktivistima.

Sud, kojem se obratila oporba koja osporava zakonitost izvanrednog stanja od 60 dana, koje je na snazi u Bangkoku od 22. siječnja, odlučio je ne opozvati tu odluku.

Odluka je donesena kad su u utorak izbili žestoki sukobi tijekom policijske operacije radi preuzimanja položaja koje su okupirali prosvjednici.

Nakon eksplozije i pucnjave u jednoj povijesnoj četvrti u Bangkoku zavladao je kaos.

Pet ljudi je ubijeno, među kojima i jedan policajac, a više od 60 je ranjeno, prema posljednjim podacima službi pomoći.

Ta nasilja nisu utjecala na odlučnost tisuća prosvjednika koji su u srijedu na nekoliko sati zauzeli jedan kompleks ministarstva obrane koji je posljednjih tjedana koristila Yingluck jer su sjedište vlade blokirali prosvjednici koji traže njezin odlazak.

Prosvjednici, čiji se broj smanjio posljednjih tjedana, osim odlaska Yingluck traže da prestane utjecaj njezina brata Thaksina, bivšeg predsjednika vlade svrgnutog državnim udarom 2006.

Nakon tog puča, u Tajlandu traju političke krize, a na ulice naizmjence izlaze protivnici i pobornici Thaksina, najomraženije i istodobno najomiljenije osobe u kraljevstvu.

Prijevremeni izbori 2. veljače nisu uspjeli riješiti sadašnju krizu. Nije objavljen nikakav rezultat izbora i produljen je mandat vlade ograničenih ovlasti, rekli su analitičari. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter