Tajkunima se pogoduje na najperfidniji nacin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborski zastupnik Damir Kajin na konferenciji za novinare u Pazinu rekao da ce ako se usvoji prijedlog izmjena Zakona o gradnji kojim je planirano etažiranje i prodaja apartmana u turistickim zonama, to biti "jedan od najštetnijih zakona, cije ce posljedice biti nepopravljive".

Za njega je ovo jedan od najperfidnijih nacina pogodovanja tajkunima. Po njegovim podacima, hotelski sektor u Istri ima izmedu cetiri i pet tisuca apartmana. Tvrdi da ce takav zakon znaciti oko milijardu eura za tajkune po racunici od tri tisuce eura po cetvornom metru i prosjecnoj velicini apartmana od 55 kvadrata.

Daljnje ce posljedice, po njemu, biti razbijanje turistickih tvrtki, srozavanje zaposlenosti, uništavanje sitnog gradevinskog poduzetništva i trgovine jer ce vlasnici hotelskih tvrtki biti najveci gospodari prostora, a preuzet ce i svu trgovinu nekretninama. Novac ce se izvuci iz Istre i završiti u stranim bankama ili u drugim turistickim destinacijama.

Hotelske kuce u Istri su od 1990. do ove godine sagradile samo dva nova hotela, i to na mjestima postojecih. Ako ne bude projekata "Brijuni rivijera" i "Marlera", Kajin predvida da se iducih godina u Istri nece zabiti niti jedna lopata, a kamoli ulagati u turizam sve dok razni fondovi, tajkuni i bankari ne prodaju apartmane. Oko ugovora za tri lokacije u sklopu projekta "Brijuni rivijera" dijeli stav sa županom i županijskim vijecnicima da je potrebna dorada.

- Ovaj zakon valja zaustaviti, porucio je Kajin, kojeg zanima i što se dogada sa Zakonom o turistickom zemljištu. Tvrdi da nitko za to zemljište ove godine nece platiti niti jednu kunu.

Osvrnuo se i na nove momente u aferi "Ina-MOL" i Sanaderovu ulogu u navodnom podmicivanju. Ako se to dogodilo, veli, treba odmah raskinuti ugovor jer Hrvatska nema što cekati te Kajin ocekuje jednako postupanje prema svima koji su u to upleteni.

- Nisam siguran da Sanader nije dobio mito, ali sam gotovo uvjeren da ce mu to biti gotovo nemoguce dokazati. U tome leži njegova želja da se što prije vrati u voljenu Hrvatsku, veli Kajin. Greškom smatra prodaju 25 posto dionica plus jednu dionicu Ine 2003., kada su jedino on i Zlatko Kramaric glasali protiv, dok je sve što se dogadalo nakon toga okarakterizirao kao kriminal. Porucio je i da je Vlada dužna obznaniti tko je u njeno ime, preko Ine, dostavljao naftu za Mladiceve tenkove iz BiH koji su pucali po Hrvatskoj i BiH. (Selvina BENIC)


HDZ-HRT u koaliciji s Kerumom, Bandicem i Cuccurinom
- I sada se, nekoliko mjeseci pred promjenu vlasti, ponavlja scenarij kao pred izbore 2007., tvrdi Kajin. Veli da je tada Sanader vratio na HRT Hloverku Novak Srzic, koja mu je omogucila da dobije izbore, što sada Jadranka Kosor pokušava s novim rukovodstvom HRT-a. Jedinom fer kampanjom nazvao je onu pred izbore 2003.

- Danas je koalicija HDZ-HRT nešto šira: HDZ-HRT-KBC (Kerum, Bandic, Cuccurin). Ovog puta valja koaliciju širiti na one koje je HDZ stvorio, proizveo, zadužio, a koji bi im mogli pomoci, izjavio je Kajin. Na traženje pojašnjenja za takve izjave rekao je da to temelji na svakodnevnom pracenju informativnih emisija, od Dnevnika do "Hrvatske uživo", ali i da nece zbog toga ništa poduzimati, nego ce se braniti od optužnih prijedloga HRT-a.


Podijeli: Facebook Twiter