Tajkun Žužić uhićen zbog 380 milijuna kuna duga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog 380 milijuna dugovanja, najviše onih poreznih, istražitelji su ušli u tvrtku "Solidum" posrnulog velikogoričkog tajkuna Željka Žužića, koji je danas, prema dostupnim informacijama, završio u policiji.

Kriminalističko istraživanje je u tijeku - bilo je sve što smo tijekom dana uspjeli doznati iz Policijske uprave zagrebačke čiji su istražitelji ujutro uhitili Žužića.

Nakon ispitivanja pretraženi su svi Žužićevi poslovni prostori. Među ostalim istražitelji su pregledali dokumentaciju u "Solidumu", ali i "Poljoprivrednoj stanici", poslovno povezanim tvrtkama.

O Žužićevim dugovanjima Poreznoj upravi već je u više navrata pisano. Još sredinom prošle godine Novi list je izvjestio da su se poreznici zainteresirali za Žužića, budući da je i kod njega utvrđen nesrazmjer prihoda i plaćenog poreza. Već tada je bilo izvjesno da je Žužić Poreznoj upravi dužan 8,5 milijuna kuna. Zbog prijavljenih prihoda od 17,7 milijuna kuna bile su mu određene porezne obveze upravo u iznosu od 8,5 milijuna kuna, no na ispostavljena rješenja Žužić je u više navrata podnosio žalbe.

Kako je Žužićevo dugovanje naraslo na vrtoglavih 380 milijuna kuna trebalo bi biti rasvjetljeno tijekom formalne istrage, no poslovanje velikogoričkog tajkuna, koji se često spominje u kontekstu izuzetno bliskog prijateljstva s bivšim predsjednikom RH Stjepanom Mesićem, već je duže vrijeme pod lupom i policijskih i poreznih isražitelja.

Žužićevo poslovanje u prije dva mjeseca nastavilo je posrtati. Tada je, naime, zatvorio petrinjski pogon svoje pilane i na ulicu poslao 40-ak radnika.

Osim sa svojim poslovanjem Žužić se u interesu javnosti našao 2007. godine zbog trgične prometne nesreće što ju je 1. kolovoza te godine skrivio njegov sin Hrvoje. Mladić je, naime, vraćajući se iz noćnog provoda sjeo za volan pod utjecajem alkohola te je izazvao udes u kojem je poginula Ružica Pavić, dok je njezin dečko Hrvoje Matijašić teško ozlijeđen. Mlađi Žužić zbog toga je bio osuđen na pet godina zatvora što ih je u međuvremenu, uz uvjetni otpust na koji je pušten, i odslužio. (A. RAIĆ KNEŽEVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter