Tajfun Utor stigao na Filipine, 23 osobe nestale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tajfun Utor, najsnažniji tajfun ove godine, stigao je u ponedjeljak ujutro na obale Filipina, gdje se 23 osobe već vode kao nestale, izvijestile su vlasti.

Sve nestale osobe su ribari koji su proteklog vikenda bili na moru ispred najvećeg otoka Luzona kojim bjesni tajfun, rekao je direktor agencije za prirodne nepogode.

Utor, praćen jakim pljuskom i vjetrovima brzine do 200 km/h, stigao je na kopno u ponedjeljak ujutro oko 3.00 sata (u nedjelju u 21.00 sat po srednjoeuropskome vremenu). U ponedjeljak rano ujutro bio je iznad pokrajine Nueva Vizcaya, a tijekom dana bi se trebao premještati prema Južnom kineskom moru.

Snažni pljuskovi su zahvatili prijestolnicu Manilu, 250 km južnije, ali nema dojava o poplavama. Ipak, većina škola u gradu bila je zatvorena.

Filipini su na putanji kretanja tajfuna i svake godine ga zahvati dvadesetak oluja koje znaju odnijeti i stotinjak života.

U prosincu prošle godine tajfun Bopha je usmrtio oko 2 000 ljudi, što u poplavama, što u odronima na otoku Mindanau, dijelu otočja koji je inače izvan putanje kretanja tih silovitih oluja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter