Tajfun Haikui stigao na istočnu obalu Kine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tajfun Haikui je u srijedu, gubeći putem snagu, stigao na istok Kine, gdje je iz opreza evakuirano više od milijun ljudi, ali je poštedio gospodarsku prijestolnicu Šangaj. Tajfun se obrušio na obalu pokrajine Zhejianga, nešto južnije od Šangaja, s vjetrom brzine 150 km/h koji je odnio četiri kuće i stotinjak sela ostavio bez struje, po prvim informacijama državnih medija.

Šangaj se na kraju ne bi trebao naći Haikuiju na putu, ali meteorološke službe predviđaju da će tajfun tijekom dana donijeti obilnu kišu. Premda je šangajska burza normalno počela s radom, dvije zračne luke u tome gradu bile su zagušene a željeznički promet poremećen.

Mjesne vlasti su, strahujući da bi Haikui mogao dosegnuti snagu tajfuna Matse koji je 2005. usmrtio sedam osoba, podigle stupanj opće opasnosti.

Dva tajfuna nazvana Saola i Damrey proteklog su vikenda poharala kinesku istočnu obalu, uzrokujući poplave u gradovima i selima i smrt više desetaka ljudi. Kina je u ljetnoj sezoni navikla na jake oborine i poplave koje su uglavnom povezane s bazenom rijeke Jangce i s jugom zemlje. U srpnju su prolomi oblaka - najsnažniji u zadnjih 60 godina - odnijeli 79 života u Pekingu. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter