Taje podatke o uvozu hrane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celnici Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) pozvali su u ponedjeljak premijerku Jadranku Kosor da kazni Mladena Barišica, ravnatelja Carinske uprave, i Anicu Lucevic, ravnateljicu Agencije za placanje u poljoprivredi, koji se vec pola godine oglušuju na zahtjeve da im dostave podatake.

- Agencija za placanje u poljoprivredi osnovana je da bi služila poljoprivrednicima. Vec pet mjeseci ne možemo od spomenute agencije dobiti informacije koliko je kome dano novca za poticaje i subvencije te koliko za ruralni razvoj. Upravo zbog toga sumnjamo na nepotizam i korupciju, upozorio je Darko Grivicic, predsjednik HPK.

- Iz ureda Mladena Barišica, od kojeg smo tražili podatke o tome koliko je poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda uvezeno od pocetka godine, dobivamo razlicite izgovore, ukljucujuci one vrlo bezobrazne - da necemo znati protumaciti te podatke, kazao je Grivicic. Na njihove se molbe oglušio i ministar poljoprivrede Petar Cobankovic.

Najapsurdnije je što celništvo Poljoprivredne komore, koja je osnovana krajem prošle godine, još uvijek ne može dobiti podatke o svome clanstvu.

Uz premijerku, predstavnici HPK ce o svemu ovome obavijestiti i predsjednika Ivu Josipovica te predsjednika Sabora Luku Bebica.

Frane Ivkovic, clan upravnog odbora HPK, iznio je podatak da se u Hrvatsku godišnje uveze 180 milijuna eura voca svih vrsta. Upozorio je da se trenutno u velikom broju trgovina prodaju poljske jabuke loše kvalitete - deklarirane kao domace!

- Tvrtke koje ništa ne otkupljuju od domacih proizvodaca dobivaju kvote za uvoz voca po povlaštenim uvjetima. U Hrvatskoj postoje hladnjace s bescarinskim skladištenjem koje nitko ne kontrolira i tražimo od nadležnih da ih cim prije ukinu, rekao je Ivkovic. 


Podijeli: Facebook Twiter