Tajanstveni vojni raketoplan u orbiti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Eksperimentalni robotizirani raketoplan X37B, razvijen za americko ratno zrakoplovstvo, lansiran je u subotu navecer u tajanstvenu višemjesecnu misiju, koja je ponovo potakla nagadanja da SAD razvija svemirsko oružje.

Bespilotna "Orbitalna testna letjelica X37B", lansirana je u svemir na mocnoj raketi nosacu Atlas 5 iz Cape Canaverala na Floridi, izvijestio je u nedjelju americki tisak.

Americka vojska nece biti jedina koja ce pratiti let minijaturnog "space shuttlea", dugackog devet metara s rasponom krila od 4,5 metara. Zabrinuti ruski i kineski dužnosnici postavljali su pitanja o americkim namjerama kada je prva verzija letjelice lansirana u travnju prošle godine.

Zbog njegove tajne prirode, neki vojni analiticari su teoretizirali da bi X37B mogao biti preteca orbitalnog oružja, sposobnog za ispuštanje bombi ili onesposobljavanje stranih satelita u orbiti.

"To je misterij, jer ga ratno zrakoplovstvo okružuje potpunom šutnjom", izjavio je Brian Weeden, strucnjak za svemirsku sigurnost za list Detroit Free Press.

Dužnosnici ratnog zrakoplovstva ponudili su tek nekoliko pojedinosti o eksperimentalnoj letjelici, navodeci da ona omogucuje ispitivanja novih tehnologija, poput senzora za satelite i drugih komponenti.

X37B, koji je velicine manjeg autobusa, napaja se strujom iz solarnih kolektora, a može ostati u svemiru do 270 dana. Prvi mini raketoplan lansiran je iz Cape Canaverala u travnju 2010., a nakon 224 dana aterirao je na pistu zrakoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji.


Podijeli: Facebook Twiter