Tajanstvena i elegantna - pelerina


Duga topla jesen ogrnula se pelerinom, pončom i raznim asimetričnim vestama koji pokrivaju gornji dio tijela, jer nije ni toplo ni hladno, a zimica uvijek dođe, nekako, oko ramena. A romantična jesen zavijena je u pelerinu, jer je ona neki zaboravljeni modni sinonim za romantiku. Ona je taj stilizirani oklop, ne tako često nošeni odjevni komad koji je ipak onaj "it" komad koji ima neku svoju posebnu auru, priču i zauzima posebno mjesto u ormaru jer se ne nosi svaki dan. Samo za one dane kada se želimo osjećati - posebno i elegantno.

Nekada hodočasnici

Ta pomalo tajanstvena silueta koju će vam (pri)dati pelerina nije slučajna i ima dugu priču. Nekada su ih nosili hodočasnici kako bi ramena sačuvali od hladnoće, a u vrijeme Rimskog Carstva pelerine su vojnicima služile kao kabanice, ali i kao podloga za spavanje. Najčešće je bila komad koji je bio pokazatelj društvenog statusa, a izrađivala se od čipke i krzna. Ponovno je postala popularna u 18. stoljeću kada su je većinom nosili samo muškarci, da bi stoljeće kasnije dobila novo - kraće lice. Baršun je bio osnovni materijal koji se koristio u izradi, a pelerinu je zasigurno najviše popularizirao fiktivni lik s početka 20. stoljeća, Sherlock Holmes.

Kako smo u 21. stoljeću dobili novoga Sherlocka, tako smo dobili i nove pelerine. Nalazimo modele od brušene kože, vune ili krzna, ali i kašmira. Krojevi su razni, možete birati pelerine s kapuljačom ili pak vezane u struku. Upravo zbog te jednostavnosti, ali odličnog efekta koji pelerina pruža, možete je kombinirati uz svoj osobni stil, bez obzira njegujete li sportski look, klasičnu eleganciju ili urbaniji stilski izričaj.

Danas Valentino

No ove sezone prigrlili su ih i Valentino, Saint Laurent i Burberry. A kada oni to stave u svoje kolekcije, poruka je jasna - nosi se pelerina. Dobro, možda i pelerina i nije najpraktičniji odjevni komad, ali će svaku kombinaciju učiniti elegantnom i ženstvenom. I funkcionira u svim stilovima i prilikama, od dnevne, u kombinaciji s tenisicama i trapericama, do večernjih elegantnih crnih ili krznenih. Sve ovisi o stilu.

One koji se drže modne maksime "manje je više" ogrnut će se jednobojnom od devine dlake do koljena koja je u svom savršenstvu pravi modni artefakt. Ljubiteljice boho stila uživat će u velikom revivalu šarenih ponča koji se može nositi i preko jeans jakne ili kaputa ili ga se može zavezati i ogrnuti oko pamučne haljine. A za večernje izdanje, crnu pelerinu nosite s kožnatim hlačama ili svjetlucavom haljinom.

Iako izgledaju vrlo elegantno, pelerine su odlične i za dnevna ležerna izdanja u crnim tajicama ili onim s upečatljivim printom i tenisicama, koje su neizostavan modni detalj ove sezone. Pelerina je komad za pamćenje. Opjevao ju je i romantični Kemal Monteno "Često mi napamet padne tvoja žuta pelerina, šta li dani s tobom rade, koga ljubiš sad, Martina". Ako ste prošle godine propustili uvrstiti pelerinu u jesensko-zimsku garderobu, ove sezone još nije kasno da to učinite jer je ono kao stvoreno za pelerino - stilski i vremenski.  (Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter