TAJ PAN: Apokalipsa kompleksa u koji se rado dolazilo

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Prije 10-ak godina bio je to jedan od prvih trgovačkih centara modernijeg tipa, perspektivan, s gotovo zagarantiranim uspjehom na tržištu. Međutim, danas je to ruina, zapuštena ogromna građevina u Industrijskoj zoni, s još vidljivim znacima nekadašnje slave. Taj Pan, može se reći, klasičan je primjer propasti gospodarskog subjekta nakon kojeg više nikom nije jasno ni kako je nastao, ni kako je završio, a ni pod čijem je trenutno vlasništvom. Rezultat toga je ruševina na ulazu u grad, prepuštena zubu vremena i nezaobilaznim vandalima koji su posljednjih godina počupali i porazbijali sve što se počupati da, od kabela za struju do umivaonika i željeznih elemenata.

Tko je vlasnik poluraspadnutog ogromnog objekta nadomak Peveca, te ima li Grad Pula saznanja što će biti s bivšim Taj panom, upitali smo nadležnog gradskog pročelnika Damira Prhata. Ono što smo doznali o tom objektu je činjenica da je, kao i mnoge napuštene velike pulske građevine ili kompleksi, najvjerojatnije teško opterećena sudskim postupcima u kojima se pokušava utvrditi, ili vratiti, vlasništvo, odnosno sudskim se postupcima pokušava namiriti ili dokazati vjerovnike.

- Nažalost, kada je posrijedi ovakav slučaj, sve se zaustavlja i čeka do pravomoćnosti postupaka i razrješenja imovinsko pravnih odnosa. Svima, pa i Gradu Puli, su ruke u ovom slučaju vezane, rekao je Prhat navodeći da nije to prvi slučaj s kojim se susreću i na koji, bez obzira na želju, ne mogu utjecati.

A dok se, i ako se uopće urede imovinsko pravni odnosi, nekadašnji Taj Pan teško da će "doživjeti" spasenje. Ogromna građevina iz dana u dan tone u sve veću propast, konstrukciju je već načela vlaga, krov je počeo popuštati, a i nedavni požar u unutrašnjosti objekta učinio je svoje. Nekadašnji trgovinski centar zapravo izgleda užasno. Pod je prekriven čađi, staklom, smećem, u kutovima objekta raznorazni madraci i deke, polupani uredski namještaj. Kao u lošem SF filmu, sa zidova sablasno vise nekadašnje reklame o akcijama o pojedinim proizvodima, ukratko, stječe se dojam da građevina preživljava apokalipsu.

A nije uvijek bilo tako. Bio je to sasvim pristojan kompleks u koji su ljudi rado dolazili. Štoviše, imao je tendenciju rasta i razvoja. No, već dvije godine otkako je otvoren (u travnju 2001. godine) počeli su problemi. Radnicima su kasnile plaće, prijetili su štrajkom, zabilježena su ogromna dugovanje prema dobavljačima i mic po mic, na policama je bilo sve manje robe, sukladno tom sve je manje kupaca, a sve su glasnije bile spekulacije o skoroj propasti Taj Pana u kojoj će svi uključeni izgubiti - radnici će ostati bez plaće, dobavljači bez novca za isporučenu robu, a država i lokalna zajednica bez prihoda od poreza. (Nera SOFTIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter