Tadžikistan na biralištima, Rahmon već izabran

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanovnici Tadžikistana počeli su u srijedu glasovati na predsjedničkim izborima na kojima će aktualni predsjednik Emomali Rahmon osvojiti novi sedmogodišnji predsjednički mandat pošto jedinom kandidatu oporbe nije dopuštena kandidatura, prenose agencije.

Rahmon (61), koji je na vlasti u zemlji od 1992., natječe se protiv petorice slabo poznatih kandidata koji su mu lojalni i ne predstavljaju nikakvu prijetnju. Jedinoj pravoj oporenoj kandidatkinji Ojnihol Bobonazarovoj, 65-godišnjoj aktivistici za ljudska prava, kandidatura nije dopuštena jer nije prikupila potrebnih 210 tisuća potpisa birača. Unatoč manjku neizvjesnosti, birači su se u srijedu ujutro u velikom broju pojavili na biralištima.

Mladi ljudi koji prvi puta glasuju dobili su cvijeće, a iz zvučnika na biračkim mjestima čula se tadžikistanska narodna glazba.

"Naš je predsjednik dobar te smo glasovali za njega", rekao je umirovljenik Zikirijo Šaripov. Kućanica Nazira Karabojeva rekla je da je glasovala za stabilnost pod Rahmanom. "Glasovala sam za njegovu ekselenciju, za blagostanje i slobodu", rekla je.

Da bi izbori bili valjani potreban je izlazak najmanje 50 posto birača. Prvi službeni rezultati očekuju se u četvrtak. Unatoč velikoj popularnosti u zemlji, Rahmon, kojega podupire Moskva, mogao bi se suočiti s prijetnjama islamističkih militanata iz susjednog Afganistana nakon što se iz Tadžikistana 2014. povuku američke postrojbe.

Tadžikistan se također nalazi na ruti krijumčara drogom iz Afganistana prema Rusiji i Europi. Rahmon uopće nije vodio klasičnu predizbornu kampanju, već se oslonio na iscrpno medijsko praćenje njegovih posjeta raznim dijelovima zemlje gdje su ga dočekivale razdragane mase koje su zborno recitirale njemu posvećenu poeziju. U Dušanbeu njegovo se lice nalazi na ogromnim posterima, a naljepnice u kojima se poziva na Rahmonov reizbor nalaze se na vjetrobranima taksija i autobusa diljem glavnog grada.

Kampanje ostalih kandidata znatno su manje vidljive. Zapadne zemlje dosad nijedne izbore u Tadžikistanu, zemlji središnje Azije s osam milijuna stanovnika, nisu ocijenile slobodnima i poštenima. Rahmon, koji je izmjenama ustava na referendumima povećavao trajanje i broj dopuštenih predsjedničkih mandata, osvojio je na prošlim izborima 2006. 79 posto glasova. Prema ustavu, njegov sljedeći mandat trebao bi biti i posljednji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter