Tadiću 2 godine zatvora zbog podmićivanja sudaca

Drago Tadić (Arhiva)
Drago Tadić (Arhiva)

Osječki poduzetnik Drago Tadić nepravomoćno je danas osuđen na dvije godine zatvora zbog pokušaja podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda s namjerom da se izmijeni osuđujuća presuda Branimiru Glavašu.

Nakon devetomjesečnog suđenja Tadića je krivim proglasilo sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem suca Zdravka Majerovića.

Presuda je prvostupanjska i na nju se može žaliti Vrhovnom sudu.

Osječki poduzetnik optužen je da je povezao skupinu koja je namjeravala podmititi neimenovane vrhovne suce da bi se promijenila osuđujuća presuda Glavašu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku u slučajevima "Garaža" i "Selotejp".

Planirali su 70 tisuća eura dati bivšoj pomoćnici ministra pravosuđa Marini Dujmović Vuković, dok bi se s mitom za još najmanje troje članova vijeća Vrhovnog suda iznos popeo i na 700 tisuća eura.

Na suđenju se nije otkrilo o kojim sucima je riječ.

Uz Tadića je bilo optuženo još petero članova skupine, no oni su prije početka suđenja priznali krivnju i nagodili se s USKOK-om. On, pak, nije pristao na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od dvije i pol godine, no ponudu tužiteljstva prihvatili su saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić, bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić i splitski poduzetnik Srećko Jurišić, koji su osuđeni uvjetno na dvije godine zatvora, te Tadićeva supruga Božica Tadić-Ćavar, uvjetno osuđena na 15 mjeseci.

Istraga o pokušaju podmićivanja pokrenuta je nakon što je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću u srpnju 2010. prijavio da se Tadić raspituje za slučaj Glavaša o čijoj je sudbini Vrhovni sud u to vrijeme odlučivao.

Glavaš je na kraju pravomoćnom odlukom tog suda dobio osam godina zatvora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter