Tadic se boji oslobadanja Gotovine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanski predsjednik Boris Tadic izrazio je bojazan da bi Hrvatska mogla ometati proces protiv generala Gotovine u Haagu i da bi Gotovina mogao biti osloboden zbog nedostatka dokaza.

- Novi predsjednik Hrvatske lijepo je naglasio da je za njih veoma važno da se Ratko Mladic nade na Haaškom sudu, no ja bih dodao da je to mnogo važnije za Srbiju, rekao je Tadic u razgovoru za beogradski tjednik Vreme.

- Za Srbiju je važno i da Hrvatska u Haag dostavi sve dokumente u vezi s optužbom protiv Ante Gotovine, istaknuo je Tadic i dodao da je "rijec o izvršenju teških ratnih zlocina nad Srbima i ne bi bilo dobro da Hrvatska ometa proces i otkrivanje pune istine time što se dokumenti ne dostavljaju sudu".

Prema Tadicevim rijecima, bilo bi jako nepovoljno za odnose Srbije i Hrvatske ukoliko bi se kojim slucajem dogodilo da Gotovina bude osloboden zbog, kako je rekao, takozvanog nedostatka dokaza.

Kad je rijec o Tadicevu susretu s hrvatskim predsjednikom Josipovicem, on smatra da "taj susret treba biti ozbiljno pripremljen, a ne da bude dio politickog dekora".

Po Tadicevim rijecima, pitanje osiguranja povratka izbjeglih Srba, povrat njihove imovine te poštivanje njihovih ljudskih i manjinskih prava neka su od važnih pitanja kojima se trebaju baviti celnici obiju zemalja.

Naglasio je da bi susret s Josipovicem trebao biti prilika i za razmjenu mišljenja o kažnjavanju optuženih za ratne zlocine i suradnji s Medunarodnim sudom za ratne zlocine u Haagu.


Podijeli: Facebook Twiter