Tadic potvrdio: Uhicen Goran Hadžic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanski predsjednik Boris Tadic u srijedu je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu potvrdio da je na Fruškoj gori uhicen posljednji haaški bjegunac Goran Hadžic, voda srpske pobune u istocnoj Slavoniji.

Posljednjeg haaškog bjegunca uhitila je srbijanska obavještajna agencija BIA, kazao je Tadic.

"Srbija je završila najteža poglavlja u suradnji sa sudom u Haagu i nastavit ce ispunjavati svoje medunarodne obaveze", rekao je.

Srbija nije znala gdje se krije Hadžic, izjavio je Tadic i istaknuo da demantira sve glasine koje su se pojavile prije njegovog obracanja.



Inace, novinari beogradskih redakcija koji cesto objavljuju informacije pozivajuci se na svoje izvore u policiji i sigurnosnim agencijama jutros uglavnom nisu mogli dobiti ni slova više, uz objašnjenje da se "javno prvo mora ocitovati predsjednik države".

Prema informacijama B92, Hadžic je, navodno, uhicen u blizini sela Krušedol na Fruškoj gori, na putu u šumi, a koristio je lažni identitet. U trenutku uhicenja bio je bez brade.

- Hadžic ce u pritvoru Specijalnog suda provesti najviše sedam dana, kada ce biti izrucen Haaškom sudu, najavio je zamjenik tužitelja za ratne zlocine Srbije Bruno Vekaric.

Inace, brojne reporterske ekipe srbijanskih medija jutros su okupirale Krušedol, no monasi su s indignacijom odbili odgovarati novinarima.



- Kako vas uopce nije sram pitati nas tako nešto, odbrusio je jedan od monaha na pokušaj novinara da saznaju je li tocno da je Hadžic uhicen u blizini samostana.

Vukcevic: Hadžic ostao bez novca

Vukcevic je na presici potvrdio da je Hadžic tijekom sedmogodišnjeg bijega bio veoma nepovjerljiv i da je bio u kontaktu sa svega nekoliko ljudi.

Vukcevic je naveo da je kontakt s kojim se sastao trebao Hadžicu dati novac za skrivanje, a tužiteljstvu je raniji pokušaj prodaje Modiglianijeve slike, koja je bila u vlasništvu biznismena iz Novog Sada Zorana Mandica, bio znak da je Hadžic ostao bez novca.

Tužilac za ratne zlocine nije htio otkriti identitet jataka kao niti ime pod kojim se krio Hadžic. Vukcevic je naveo da je Hadžic prilikom uhicenja imao bradu od tri dana, brkove i da se, prema informacijama koje su do danas poznate, tokom skrivanja kretao i nije bio na jednom mestu.

Tužilac je demantirao da su Hadžicu u skrivanju pomagali Srpska pravoslavna crkva i Vojska Srbije, ali je, kako je rekao, Hadžic "imao kontakte s nekim svecenicima".

Predsjednik Srbije nije želio otkrivati detalje uhicenja, sugerirajuci novinarima da te odgovore potraže u tužiteljstvu. Tadic je posebno naglasio da želi demantirati "insinuacije da je Hadžic uhicen u manastiru Krušedol ili u obližnjem objektu Vojske Srbije, ili izmedu njih".

Uhvacen kraj Krušedola

Glasine da je Goran Hadžic uhicen Srbijom su se pronijele još u ponedeljeljak, a izvori su tvrdili da je u fruškogorskom manastiru Krušedol kod Novog Sada.

Neslužbeni izvori tvrde da je Hadžic, navodno, minulih dana postigao dogovor s pravosudnim vlastima u Srbiji, a da ce danas biti samo službeno priopceno da je "uhicen koordiniranim radom sigurnosnih i policijskih službi".

Medunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) bivšeg predsjednika tzv. SAO Krajine Gorana Hadžica optužio je 2004. godine u 14 tocaka optužnice za zlocine protiv covjecnosti i povrede ratnog prava i obicaja pocinjene ubojstvima stotina i progonom tisuca Hrvata s okupiranih podrucja Hrvatske tijekom Domovinskog rata, te za niz drugih zlocina.

Hadžica (52) se tereti da je bio sudionik udruženog zlocinackog pothvata na celu sa Slobodanom Miloševicem ciji je cilj bio da se cinjenjem zlocina nasilno i trajno uklone Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s jedne trecine hrvatskog teritorija koji su pod okupacijom držali pobunjeni Srbi uz pomoc Beograda. Konacni cilj pothvata bio je formiranje velike Srbije.


Podijeli: Facebook Twiter