Tadic: Pokradeni smo na prvenstvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Tražit cemo izvanrednu sjednicu Skupštine Hrvatskog boksackog saveza. Za to nam je dovoljna podrška 14 klubova clanova i ne sumnjam da cemo ih naci." Rijeci su to predsjednika Boksackog kluba Pula Pere Tadica na tiskovnoj konferenciji sazvanoj "zbog sve lošijih odnosa" saveza prema Boksackom klubu Pula.

Da je BK Pula nezadovoljan radom saveza i njegovim ponašanjem prema klubovima, narocito prema Puli, nije ništa novo. Odnos je odavno narušen, a u pulskom klubu kažu da su i zbog toga ostali na samo jednoj zlatnoj medalji na nedavnom prvenstvu Hrvatske u Koprivnici.

- Osvojili smo jedno, a morali smo osvojiti tri zlata. Sudenje je u Koprivnici bilo katastrofalno, Sanjin Pol Vrgoc i Marko Calic su pokradeni u finalu. Obojica su prema sveukupnom bodovanju izgubili za jedan bod, a bili su bolji za najmanje dva, tri boda. Kad smo dobili službeno izvješce bodovanja vidjeli smo da su neke stvari nepojmljive. Kod trojice od petorice sudaca Vrgoc je imao više bodova, ali je poražen. Kako? Pa pojedini suci su nabijali bodove protivniku, a od udaraca ni traga. Tri suca daju našem boksacu uvjerljivu prednost, a cetvrti daje još vecu njegovom protivniku. Na taj nacin su i Vrgoc i Calic ostali bez zlata koja su zaslužili - kaže Tadic.

Dorjan Calic, trener u BK Pula, zadovoljan je izvedbom svojih pulena.

- Bili smo najbolji klub na prvenstvu, trebali smo osvojiti tri zlata i broncu, a ne zlato, dva srebra i broncu. Bili smo najbolje pripremljeni, imali smo najbolju tehniku i sveukupno prikazali najbolji boks, a Marko je ujedno osjecao posljedice ozljede lakta. Ali rezultati to nisu pokazali. Neki suci su mi samo u prolazu dobacivali: "Kuhinja" - rekao je Calic.

Nije samo sudenje na posljednjem prvenstvu Hrvatske "kost u pulskom grlu".

- Zamislite, deset dana prije prvenstva dobijemo naredbu od HBS-a da mogu nastupiti samo boksaci koji nisu clanovi niti jednog kluba srodne sportske grane (tajlandski boks, kickoboxing, judo, hrvanje, karate...). Miškovic i Vrgoc nastupaju i za druge klubove i mi smo im dali da nastupe. Cim su uredno licencirani za HBS u ovoj godini i uredno placaju clanarinu, imaju pravo nastupa. Iako, ne bi me iznenadila nekakva kazna.

Naša komunikacija s HBS-om je takva da dobivamo obavijesti samo kad smo kažnjeni ili dobijemo suspenziju. Ne dobivamo nikakve obavijesti s održanih sjednica Izvršnog odbora, a sjednica Skupštine nije održana pune tri godine. Žalili smo se HOO-u, a tražit cemo i izvanrednu skupštinu - dodaje Tadic.

Dotaknuo se bivši izbornik i Svjetske lige za amatere na kojoj su nastupili neki boksaci iz Hrvatske.

- Pitamo savez kako se dolazi do nastupa, a savez kaže da on nema nikakve veze s tim, da se boksaci sami prijavljuju. Je li to onda Svjetska liga sposobnih prijavljivaca? - pita se Tadic koji se dotaknuo i imenovanja reprezentativnih kandidata.

- Evo, za Europsko prvenstvo u Ankari koje ce se održati ovog mjeseca pozvana su cetvorica boksaca, a od naših su Vrgoc i Calic pozvani samo kao sparing partneri. Odazvat ce se oni, ali pitam se ja, zar se posljednje prvenstvo Hrvatske uopce ne uzima u obzir?

U sferi odnosa HBS-a s BK Pula, prema rijecima Tadica, spada i podcjenjivacki odnos prema boksackom turniru u cast Mati Parlovu.

- Uopce ga ne podržavaju, a radi se o turniru posvecenom najboljem našem boksacu svih vremena i pocasnom predsjedniku HBS-a. Cak najbolji hrvatski boksaci nemaju obavezu nastupiti na ovom turniru, ali zato moraju uci u ring na Memorijalu Zlatko Hrbic, koji je privatni turnir - zakljucio je Pero Tadic. (Giuliano LIBANORE)


Podijeli: Facebook Twiter