Tadic ne pristaje na zahtjev Angele Merkel

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanski predsjednik Boris Tadic izjavio je da Srbija ne može pristati na zahtjev da ukine svoje institucije na sjeveru Kosova i pored toga što postoji mogucnost da Srbija ove godine ne dobije status kandidata za clanstvo u Europskoj uniji (EU) i datum pocetka pregovora o clanstvu.

Tadic je u izjavi objavljenoj na svojoj službenoj internetskoj stranici kazao da njegova zemlja nastavlja svoju politiku europskih integracija i da joj to pravo nitko ne može oduzeti. On je izrazio uvjerenost da je moguce osigurati ispunjenje obaju strateških interesa Srbije - da brine o svojim legitimnim interesima na Kosovu i da postane clanica EU-a.

"Ako to nije moguce danas, bit ce moguce sutra. Ako nije moguce prihvatiti argument koji je Srbija iznijela sada, uvjeren sam da ce, nakon demokratske i sveobuhvatne rasprave, taj argument biti moguce prihvatiti vec sljedece godine", kazao je Tadic.

Srbija, istaknuo je, nece napustiti svoj narod na Kosovu. Dodao je da je njemackoj kancelarki Angeli Merkel prilikom razgovora u utorak objasnio da je za Srbiju iz više razloga neprihvatljiv jedan od uvjeta za status kandidata koji je ona obznanila, a to je, kako je rekao, ukidanje takozvanih paralelnih institucija na sjeveru Kosova.

Ne radi se o paralelnim, vec o jedinim institucijama na sjeveru Kosova i njihovim bi ukidanjem ondje nastao politicki i egzistencijalni vakuum, kazao je Tadic te naveo da je rijec o legitimnim institucijama ciji su predstavnici izabrani na demokratski nacin.

Tadic je takoder osporio argument da institucije na sjeveru Kosova treba ukinuti jer na tom djelu Kosova vlada kriminal, ustvrdivši kako je obujam kriminala u ostalom djelu Kosova neuporedivo veci.

Argumenti koji dolaze iz Njemacke, kao ekonomski najmocnije države Europe, moraju, priznaje Tadic, biti pozorno analizirani ali, porucio je, nitko ne može od Srbije tražiti da povlaci neprirodne politicke poteze te da ''prakticno pomaže stvaranje neovisne države Kosovo''.

Merkel je u Beogradu izjavila da Njemacka želi Srbiju unutar EU, ali da se od Srbije ocekuje napredak u dijalogu sa Kosovom, kao i da bude omogucen normalan rad misije Eulex, te budu ukinute paralelne strukture na sjeveru Kosova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter