Tadic, Kosor i Pahor jacaju suradnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor, srbijanski predsjednik Boris Tadic i slovenski premijer Borut Pahor u petak su se, na neformalnom trilateralnom sastanku u Smederevu, dogovorili o intenziviranju gospodarske suradnje te jacanju suradnje i na drugim podrucjima u svrhu napretka triju zemalja i cijele regije jugoistocne Europe.

U zajednickom obracanju novinarima, Kosor i Tadic su izrazili medusobnu potporu procesu europskih integracija Hrvatske i Srbije, dok je Pahor izrazio potporu Slovenije završetku hrvatskih pregovora o pristupanju EU te srbijanskom dobivanju statusa kandidata za clanstvo u Uniji.

Ocijenivši kako je dobra gospodarska suradnja iznimno važan element za stabilnost jugoistocne Europe, Kosor je kao primjer dobre gospodarske suradnje tri države navela zajednicki željeznicki projekt Cargo 10, kojim ce zajednicki kapacitet ciniti 25 tisuca vagona.

Govoreci o rješavanju problemu nestalih, navela je kako je to za Hrvatsku "pitanje svih pitanja", kao i da ce sve biti ucinjeno da se sporovi poput slucaja Tihomira Purde ne ponove te da ce se raditi na tome da što prije bude formirana radna skupina koja ce preispitati svaki pojedinacni slucaj.

U razgovorima je bilo rijeci, kako je rekla, i o suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala gdje su, po njenim rijecima, postignuti visoki standardi te je i danas izražena spremnost na suradnju sve tri zemlje u tom podrucju.

Srbijanski predsjednik kazao je kako je danas dogovorena potpora gospodarskim sektorima triju država za intenzivniju suradnju i zajednicki nastup na trecim tržištima, te takoder velikim uspjehom ocijenio formiranje poduzeca Cargo 10.

Predsjednik Tadic takoder je najavio kako ce srbijansko pravosude revidirati predmete vezane za ratne zlocine, preuzete od nekadašnjeg vojnog pravosuda.

Slovenski premijer najavio je za 15. travnja na Brdu kod Kranja sastanak ministara pravosuda svih zemalja iz regije, a tema sastanka ce biti suradnja u zajednickoj borbi protiv organiziranog kriminala.

U pisanoj zajednickoj izjavi Kosor, Tadica i Pahora, podijeljenoj novinarima, navodi se kako je zajednicki cilj triju država cvršca suradnja izmedu gospodarskih subjekata, poslovnih udruga i agencija zaduženih za prekogranicnu gospodarsku suradnju u svrhu zajednickog nastupa i aktivnosti na trecim tržištima, uzimajuci u obzir medusobne interese i iskustva triju zemalja. Zajednicka izjava, dodaje se, omogucava politicki okvir za suradnju u tom podrucju.


Podijeli: Facebook Twiter