Tadic ce u utorak raspisati izbore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanski predsjednik Boris Tadic u utorak ce raspisati opce izbore koji bi se trebali održati krajem travnja ili pocetkom svibnja, a vec uoci raspisivanja izbora pojedine stranke sklopile su sporazume o predizbornim koalicijama. U utorak u podne predsjednik Tadic raspisat ce parlamentarne izbore, priopcio je u ponedjeljak na vecer njegov ured.

Dan uoci raspisivanja izbora, koji ce biti parlamentarni, regionalni, lokalni, a možda i predsjednicki, Socijalisticka partija Srbije (SPS) na cijem je celu ministar unutarnjih poslova Ivica Dacic, potpisala je predizborni koalicijski sporazum s Jedinstvenom Srbijom (JS) i Partijom ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS).

SPS je na prošlim izborima 2008. godine nastupio u istoj koaliciji, da bi nakon tadašnjih izbora u formiranju vlade postao vodeci partner stožernoj snazi sadašnje vladajuce koalicije Demokratskoj stranci (DS), koju predvodi predsjednik Srbije Boris Tadic.

DS je prije nekoliko dana potpisao koalicijski sporazum sa Socijaldemokratskom partijom Srbije (SDPS), koju predvodi ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajic, a predizborne koalicije dogovaraju i ostale stranke.

Pokrajinske izbore trebao bi raspisati predsjednik vojvodanskog parlamenta Šandor Egereši, dok ce lokalne, a možda i predsjednicke, raspisati predsjednica državnog parlamenta Slavica ?ukic Dejanovic.

Ideja da istodobno budu održani i predsjednicki izbori, nakon što bi po tom scenariju Tadic podnio ostavku, po tvrdnjama medija, razmatra se iz prakticnih, ali i politickih razloga. Medutim, i dalje ostaje nepoznato hoce li se to dogoditi.

Prema podacima iz Registra politickih stranaka, u Srbiji je trenutacno registrirano 87 politickih stranaka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter