Tacijeva vlada na rubu propasti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kosovski parlament mogao bi ovog tjedna izglasati nepovjerenje premijeru Hašimu Taciju, odnosno njegovoj vladi. Prištinski tisak tvrdi da ce 28. listopada to vrlo vjerojatno biti ishod glasanja u skupštini Kosova te da oporbena stranka Alijansa Novo Kosovo Behgjeta Pacollija vec prikuplja potpise zastupnika koji podržavaju prijedlog za izglasavanje nepovjerenja vladi, nakon povlacenja iz koalicije Demokratskog saveza Kosova.

Podršku inicijativi dao je i Demokratski savez Dardanije Nedzata Dacija, takoder jedne od glavnih oporbenih stranaka. Prema izvorima lista Koha ditore, takav ce prijedlog podržati i zastupnici Demokratske partije Kosova premijera Tacija te predstavnici Srpske liberalne stranke.

Ove stranke zajedno imaju više od 60 zastupnika koliko je neophodno za izglasavanje nepovjerenja vladi. Ukoliko se to dogodi, bit ce raspisani izvanredni parlamentarni izbori za koje se procjenjuje da bi mogli biti održani u prosincu.

U nedjelju je održan kongres vladajuce Demokratske stranke Kosova (PDK) na kojem je premijer Hašim Taci ponovno izabran za njezina celnika. Bez ijednog protukandidata, Taci je za predsjednika stranke izabran vecinom glasova na kongresu koji prištinski mediji ocjenjuju nedemokratskim.

Kosovski premijer Hašim Taci prihvatio je da dijalog s Beogradom pocne prije održavanja parlamentarnih izbora na Kosovu, odnosno za nekoliko tjedana. Prva tema ovih razgovora bila bi, navodi prištinski list Koha ditore, pitanje nestalih osoba.

Pocetak ovog dijaloga rezultat je djelovanja i angažiranja dužnosnika kancelarije europskog komesara za vanjsku politiku Roberta Kupera. Bruxelles nije zahtijevao da na tom susretu sudjeluju državni lideri, ali je tražio da delegacije vode jedan dužnosnik blizak premijeru Kosova i jedan blizak predsjedniku Srbije Borisu Tadicu.


Podijeli: Facebook Twiter