Tabure - više od obicne stolice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekad se tabure nalazio u gotovo svakom domu i bio je nezaobilazan komad namještaja, no danas je cesto zanemaren i služi samo kao dekoracija. Ipak, puno je više od obicne stolice.

Tabure služi za sjedenje, ali i za odmaranje umornih nogu. Uklopit ce se u sve prostore jer zauzima vrlo malo mjesta, a uvijek se može ugurati u kut ili pod stol.

Ipak, njegov dizajn može biti tocka na i kod uredenja prostora. U vecim prostorima uglavnom se koristi tabure vecih dimenzija i najcešce je kvadratnog oblika, te se stavlja u sredinu prostorije. Posljednjih godina trend su minimalisticke garniture za sjedenje, ciji je sastavni dio tabure jednostavnog kvadratnog oblika.

Razlikuju se ne samo po velicini, nego i boji i obliku - od jednostavnih, u obliku kocke, do ekscentricnih i originalnih modela. Tabure se ne mora vizualno uklopiti u interijer jer je detalj za sebe. Proizvodi se od drveta, plastike, a najcešce je presvucen tekstilom ili kožom.

Taburei jednostavnih geometrijskih oblika mogu se spojiti u jedan veci i tako poslužiti cak i kao garnitura za sjedenje.

Osim za sjedenje i odmaranje nogu, mogu poslužiti i kao stolici za odlaganje pica, a nerijetko i kao naslon za glavu. Proizvode se i kao svojevrsna spremišta. Unutrašnjost je prazna, a gornji dio se podiže i služi kao "poklopac".


Podijeli: Facebook Twiter