Tabletom u maslinik ili na degustaciju ulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aplikaciju "Olive Manager" namijenjenu proizvođačima i konzumentima maslinovog ulja, predstavili su danas u AZRRI-jevoj uljari San Lorenzo u Vodnjanu župan Valter Flego, županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović, direktor AZRRi-ja Igor Merlić, predsjednik Klastera istarskih maslinara Bruno Legović te Mladen Maras iz tvrtke Combis koja je aplikaciju i izradila.

- "Olive Manager" je inovativan sustav za organizaciju i upravljanje procesom prerade maslina i proizvodnje maslinovog ulja. Namijenjen je uljarama i idealan je alat za modernizaciju proizvodnje maslinovog ulja i maksimalnu poslovnu učinkovitost, poručio je Maras. Inicijativa je potekla iz županijskog Odjela za poljoprivredu, a pilot-projekt vrijedan 80.000 kuna sa po 50 posto pokrili su Istarska županija i Ministarstvo poljoprivrede koje će ga moći primijeniti i u drugim maslinarskim regijama.

Nakon besplatnog preuzimanja aplikacije sa adrese app.olivemanager.eu, svaki korisnik će moći upisati broj, odnosno kod kvalitete, koji se uz oznaku izvornosti istarskog maslinovog ulja, i dobiti sve podatke o maslinovom ulju. To znači, da će maslinari od sada u maslinike izlaziti s tabletom ili pametnim mobitelom, ali će u najkraćem roku takve podatke dobivati i konzumenti "istarskog zelenog zlata".

- Bilo tko tko želi provjeriti što konzumira dobit će sve podatke o ulju, s koje katastarske čestice dolazi, jesu li se borili protiv štetnika, kada su pobrane masline, gdje i kada su prerađene, pa čak i u kojim se posudama skladišti, rekao je Maras te naveo da je aplikacija primjenjiva i na druge proizvode poput pršuta, sira ili meda. Ova je aplikacija Combisa nagrađena i kao najbolja u Europi, istaknuli su sugovornici.

S obzirom da je riječ o pilot-projektu trenutno su u njemu sadržani podaci dva uljara i tri maslinara. No, kako nam je rekla Blanka Sinčić Pulić, voditeljica projekta zaštite izvornosti istarskog ulja u županijskom Odjelu, baza će se itekako širiti kada maslinari predahnu od berbe. Temelj sustava i jeste oznaka izvornosti istarskog maslinovog ulja, tako da će nakon što je EU bude i prihvatila - a hoće brzo, uvjeravaju nas sugovornici - baza podataka rasti i omogućiti umrežavanje proizvođača u hrvatskom, ali i slovenskom dijelu Istre.

- Danas možemo reći da je jedna faza razvoja maslinarstva u Istri iza nas i da svi u lancu proizvodnje ulja, od katastra do procesa pakiranja ulja, postaju dio sustava, rekao je Antolović. Projekt je, rekao je, realiziran u samo šest mjeseci.

- Predstoji samo da maslinari završe s preradom, pa da prepišu podatke iz svojih bilježnica u bazu, poručila je Sinčić Pulić i navela da uskoro kreće intenzivnija edukacija maslinara. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter