Tableta iz 1958. možda je novi lijek za karcinom?

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Metformin, lijek koji su koristili za liječenje za spuštanje razine šećera u krvi 1958. godine, mogao bi biti koristan u liječenju raka dojke, debelog crijeva i raka prostate. Lijek su davali pacijentima s dijabetesom tipa 2 i košta 50 centi, odnosno, 30 lipa po tableti, piše Bloomberg.

Istraživanja su počela nakon otkrića da metformin zaustavlja rak kod miševa te da su dijabetičari koji su uzimali lijek manje izloženi riziku obolijevanja od karcinoma, piše Bloomberg, no dodaje da ipak još treba pričekati daljnja testiranja, a na tu temu napisano je čak 50 znanstvenih radova.

"Velike nade polažemo u ovaj lijek jer činjenica da je jeftin znači da, ako se pokaže sigurnim i efikasnim, ovaj lijek za rak mogao bi biti dostupan svima", kažu znanstvenici.

Na dosadašnja istraživanja metformina kao lijeka za rak utrošeno je 10 milijuna dolara, a kako je objavila Svjetska zdravstvena organizacija, znanstvenici prognoziraju da će do 2030. godine od raka godišnje umirati 13,1 milijun ljudi do 2030. godine. (Tportal.hr)


Podijeli: Facebook Twiter