Tax free: Ruskinje poharale pulske butike

Ovdje se može ostvariti povrat PDV-a (D. ŠTIFANIĆ)
Ovdje se može ostvariti povrat PDV-a (D. ŠTIFANIĆ)

S 1. srpnja, danom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Hrvati su izgubili pravo na povrat PDV-a u Italiji, Sloveniji, Austriji i drugim članicama u kojima su šopingirali. Analogno tome, ni državljani članica EU-a više u hrvatskim trgovinama nemaju pravo na povrat toga poreza. Mnoge prodavaonice već su na ulaznim vratima istaknule naljepnicu tax free koja stranom turistu jamči da će upravo na tom prodajnom mjestu moći ostvariti povrat poreza. No, nisu svi u gubitku: pravo na povrat imaju turisti iz država koje nisu članice EU-a, među kojima za dobre potrošače slove Rusi.

U jednoj pulskoj trgovini skupocjenom odjećom kažu nam da Puljanke nisu ni stigle razgledati novu jesensko-zimsku kolekciju jer su je već pokupovale - Ruskinje.

- Sada kupuju zimsku odjeću jer kada se nakon mjesec dana ljetovanja vrate u Rusiju, ondje će biti hladno, priča nam jedna prodavačica.

Povrat poreza može se ostvariti izravno u nekim prodavaonicama, naravno uz dokument ovjeren na carini koji jamči da je proizvod izvezen u drugu državu, dok se u drugim slučajevima isplata obavlja u poštanskim uredima ili na pulskom aerodromu. Da bi se dobio povrat poreza, mora se minimalno potrošiti 740 kuna, za što povrat iznosi 105 kuna, što nije 25, nego 14 posto. Naime, svaka prodavaonica ima tablicu s koeficijentom za preračun iznosa PDV-a iz prodajne cijene. Što je potrošeni iznos veći, veći je i povrat, no on nikada ne dosegne 25 posto. Tako se, recimo, za potrošenih 2.000 kuna dobiva 300 kuna ili 15 posto povrata. Za račun od 1.900 do 1.999,99 kuna, povrat je 285 kuna. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter