Ty Le Blanc oduševila Bale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na trećoj večeri Last minute Open Jazz festivala stvari su krenule biti ozbiljnije. U uobičajenih 21 sat na pozornici Trga Tomaso Bembo pojavili su se Bruno Mičetić quartet s Ratkom Divjakom, jazz bubnjarem. Riječanin i učeni jazzist Mičetić zanat je pekao na klagenfurtskom Konzervatoriju i jazz odsjeku, a obojica su posjetiteljima Bala dali ono po što su ovi došli. Dobar jazz je dobar jazz. A kako ovog žanra ima raznih tipova, u slučaju da je pod, srećom, vedrim nebom bilo onih kojima Mičetićev jazz nije "sjeo" nisu imali što negodovati.

U nastavku večeri stvari su kontinuirano tekle sve bolje i bolje. Ovoga puta, za razliku od prve večeri festivala kada je kiša uspjela prekinuti Španjolce u nastupu, presinoć to nije dolazilo u obzir. Zato je i svirka potrajala do kasnih noćno-jutarnjih sati. Ako itko, onda je baljansku atmosferu prodrmao glas američke pjevačice afričkih i francuskih korijena. Ty Le Blanc, upečatljiva izgleda (zbog čega se je, vjerujem, i našla na promo plakatima jazz festivala Tomislava Pavleke), upečatljivog stila i glasa napokon je stupila na pozornicu. O njoj se je pričalo od prvog dana jazza. Odrasla pod paskom oca pastora i učeći gospel stvar nije ni mogla drukčije zvučati. Kako kažu, najbitnije je ono što se nauči u djetinjstvu. Čini se da je Le Blanc svoj zanat još tada ispekla. Možda idući za onom "trava je kod susjeda zelenija" ili jednostavno šireći obzore Le Blanc je došla u Europu i ovdje napravila uspješnu karijeru kakvu bi svaki glazbenik mogao poželjeti. Nakon suradnji s nizom umjetnika, nastupa za Georgea Clooneya, Sandru Bullock i Leonarda Di Capria (tako kažu, nismo vidjeli), nastupa na Venice jazz festivalu i još nekima, Le Blanc je stigla i u Bale pa joj sada i Last minute može krasiti CV. Ako još niste pali na njen šarm, ona je i humanitarka i svojim glasom od vas izvlači novac za potrebitu djecu afričkih zemalja. Naravno da takvoj dami na pozornici ne treba nitko, ali dobrodošao je bio Zoran Majstorović, jazzist, gitarist i suradnik mnogih pjevača, pa eto, zašto ne i Le Blanc. Ovaj je dvojac izašao na pet biseva, ali tko više broji.

Organizator Akademija svega ili točnije Tomislav Pavleka nema riječi doli riječi hvale.

- Izvođači su nastupili po planu, atmosfera je bila fantastična, vrijeme super, lijepa je bila i posjećenost. A kako je  Le Blanc našla put do Bala, bez lažne skromnosti i teorija zavjere, doveo ju je Zoran Lešić, isti onaj fotograf koji je još na prvu večer otvorio izložbu imena "U potrazi za izgubljenim vremenom" u baljanskom Kaštelu. Tko želi iščitavati poruke koje njegove fotografije šalju neka odmah krene put Bala jer izložba se uskoro zatvara. (Paola BARIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter