Svrdlaša treba suzbiti sada i držati ga pod stalnom kontrolom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svrdlaš, koji je prije tri godine napravio veliku štetu istarskim maslinarima, pojavio se i opet u maslinicima južne Istre! Upozorila nas je na to Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio, voditeljica stručne službe vodnjanske udruge Agroturist, s kojom smo obišli nekoliko maslinika na Vodnjanštini. Simpatične, ali zloglasne sitne kukce s rilom zatekli smo u jednom masliniku u Galižani - pet komada nakon nasumičnog otresanja granja na bijeloj podlozi. No, to ne znači da ih ima samo na toj lokaciji, vrlo je vjerojatno da ih ima i u krugu nekoliko kilometara.

Po tri uboda na plodu od tri milimetra

- Nema ih puno, ali dovoljno da naprave ekonomsku štetu. Ulovili smo ga u samom početku i sada treba preventivno tretirati masline. Svaki bi maslinar trebao pregledati svoje maslinike, utvrditi prisustvo svrdlaša, da ne tretira napamet, i krenuti sa zaštitom, upozorila je Hlevnjak Pastrovicchio. Kako smo čuli od agronoma Edija Družetića, u Barbarigi nije našao svrdlaša, a razlog je vjerojatno i taj što je nasad nedavno tretiran. Od maslinara iz drugih krajeva južne Istre, poput medulinskog područja, čuli smo da tek planiraju krenuti u kontrolu maslinika.

Zanimljivo je da smo na Vodnjanštini po tri uboda, odnosno ugriza svrdlaša, kako agronomi preciziraju, pronašli na plodu veličine od tek 3 milimetra. Uz njega, u maslinicima je prisutan i maslinin moljac u svom drugom letu. Cvatnja je gotova i plodovi će uskoro postati podložni odlaganju jaja moljca.

Za zaštitu od svrdlaša koristi se Imidan, koji je registriran za svrdlaša, a rješava i moljca. Ivica Lađarević, agronom kojeg smo zatekli u masliniku na fažanskom području, kaže da se može koristiti i Decis koji je pak registriran za moljca, ali uspješno djeluje i na svrdlaša. Optimalnu zaštitu, upozorava Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio, treba planirati kada plodići masline dosegnu veličinu između 3 i 5 milimetara. (Napisao i snimio Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter