Svrdlaša treba pratiti otresanjem grana na bijelu podlogu


Na što pažnju u ovim ljetnim mjesecima trebaju obratiti maslinari te kako pravilno tretirati stabla u maslinicima porazgovarali smo s voditeljem stručne službe Udruge Agroturista Frankom Ragužom. Odmah na početku, naglasio je da su najkritičnije fenofaze masline cvatnja i oplodnja o kojima umnogome ovisi i budući urod. Naglašava, kako na to puno utjecaja imaju klimatski faktori tijekom svibnja i lipnja, a to su prije svega vlaga, temperatura i vjetar.

Prihrana, zaštita i navodnjavanje

Međutim, Raguž naglašava kako odlučujuću ulogu imaju sami maslinari koji trebaju bez odgađanja, pravovremeno i učinkovito provoditi potrebne agrotehničke mjere. Kao neke od najvažnijih pak spominje, prihranu, zaštitu od bolesti i štetnika ali i navodnjavanje.

- Kako bi mogli očekivati redoviti zadovoljavajući urod, maslina mora biti redovito gnojena odgovarajućim mineralnim i organskim gnojivima tijekom jesenskih, zimskih i proljetnih mjeseci. U ovim ljetnim mjesecima, pristupamo prihrani, što znači da maslini preko lista dajemo samo one formulacije gnojiva s najpotrebnijim makro i mikro elementima koji su određenim fenofazama najpotrebniji za njen razvoj. Ovih je dana cvatnja sasvim pri kraju te sada ulazimo u razdoblje porasta zametnutih plodića. Odmah nakon cvatnje, preporuča se prihrana s tekućim mineralnim gnojivima sa naglašenim sadržajem dušika i bora, ističe Raguž.

Po njegovim riječima, dosadašnja iskustva pokazuju da je u ovom kritičnom razdoblju, pa sve do pred berbu, zaštita od bolesti i štetnika, odlučujući faktor rodnosti. Potvrđuje kako se u maslinicima pojavio maslinin moljac "plodne" generacije što znači da napada male plodiće.

- Praćenjem njegove populacije feromonskim lovkama na šest lokacija u južnoj Istri, ipak nije primijećen veći napad, osim na jednoj lokaciji između Vodnjana i Galižane te u Medulinu. Opasnost i dalje traje, pa preporučamo maslinarima da budu oprezni i da prate savjete stručnjaka, veli Raguž i dodaje da je njega  najučinkovitije suzbijati sredstvima na bazi dimetoata - Rogor, Cromgor, Calinogor, Perfektion, Ritam, Sistemin, Zagor i dr. 

Još nije primijećena veća pojava svrdlaša

Iako pojava maslinovog svrdlaša još nije zamijećena, Raguž naglašava kako upravo sredinom ovog mjeseca posebno treba obratiti pažnju na njegovu pojavu i brojnost populacije. Naime, upravo maslininom svrdlašu posljednjih je godina posvećena posebna pažnju zbog njegove velike štetnosti u godinama kada se javlja u većem broju.

- Svrdlaša treba pratiti otresanjem grana na bijelu podlogu ili sa posebnim lovkama u obliku tuljca. Osim ručnog otresanja grana,  meni nije poznata niti jedna druga metoda. Do danas, zakonodavstvo u Hrvatskoj nije ponudilo maslinarima adekvatna zaštitna sredstva iako ih ima na tržištu, a kojima bi mogli učinkovito zaštititi svoje masline od ovog napasnika. Lani smo u ograničenom razdoblju mogli koristiti Imidan koji se pokazao dobrim rješenjem. Za sada, ističe Raguž, pomnim praćenjem nije primijećena veća pojava svrdlaša. Maslinarima pak preporuča da budu oprezni sve do fenofaze okoštavanja, dakle skoro do kraja srpnja ovisno od sorte do sorte. 

Zalijevanje samo u mladim maslinicima

No pored štetnika, upozorava i na pojavu bolesti paunovog oka i olovne bolesti koja se manifestira žućenjem listova koji se izdaleka ističu u krošnjama masline. Učinkovita sredstva u suzbijanju njihovih infekcija su plava sredstva, a kao preporuku, Raguž ističe sredstva Difcor, Nativo i Stroby. 

- Prilikom pripreme otopine za prskanje, sredstva se mogu miješati, ali je ipak poželjno potražiti konkretan savjet stručnjaka. Maslinari mogu na web stranicama Agroturista pratiti tjedne izvještaje o praćenju spomenutih štetnika, a vrlo brzo početi ćemo i sa praćenjem onog najopasnijeg, a to je maslinina muha, rekao je Raguž.

S obzirom na visoke temperature i nedostatak padalina, ističe da unatoč tome što u našim krajevima već dugo nije pala ni jedna dobra kiša, zalijevanje je potrebno samo u mladim maslinicima.

- Ne bih preporučio obilna zalijevanja. Također, bolje je zaliti s manjim ali češćim obrocima vode, a količine će svakako ovisiti od same veličine krošnje, zaključio je Raguž. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter