Svrdlaš poharao maslinike južne Istre

Edi Družetić iz Agroprodukta uspio je sačuvati urod od napada svrdlaša (Dejan ŠTIFANIĆ)
Edi Družetić iz Agroprodukta uspio je sačuvati urod od napada svrdlaša (Dejan ŠTIFANIĆ)

Sve je više malih maslinara koji sa žaljenjem konstatiraju da će ove godine ostati bez ijedne litre svoga maslinovog ulja. Naime, pošast koja je zahvatila istarske maslinike još u lipnju, sada je pokazala svoje prave razmjere. Tlo se crni od uvenulih, otpalih plodova koje je svojim bušenjem i polaganjem jajašaca uništio maslinov svrdlaš, maleni, ali vrlo štetan kukac iz porodice kornjaša (pipa).

Silvano Tanger, maslinar i predsjednik medulinske poljoprivredne udruge Ulika konstatirao je da se na njihovom području, na kojem ima oko 60 tisuća stabala maslina, šteta u maslinicima kreće između 30 i gotovo sto posto.

- Takva je situacija u maslinicima od Kažele pa sve do Valture, ali znam da je i na drugim područjima tako, primjerice, na području Vodnjana i Marčane.

Čini se da je najviše zahvaćen ovaj južni dio Istre i sada već možemo govoriti o pravoj epidemiji. No, ako smo se već zatekli u tako teškoj situaciji, onda bi barem trebali nešto naučiti iz nje i pozabaviti se pitanjima koja su se sad otvorila.

Izgleda da nisu učinkovita sredstva za zaštitu maslina od svrdlaša koja su nam preporučili stručnjaci i koja postoje na našem tržištu, jer su neki prskali masline i pet puta i ništa nije pomoglo, kazao je Tanger.

S druge strane, i on kao i svi drugi navodi da su najviše napadnute i opustošene uvezene sorte maslina, posebice leccino, dok je domaća buža pretrpjela daleko manje štete.

Agronom u Agroproduktu i stručni savjetnik poljoprivrednih udruga Edi Družetić rekao nam je da je na Agroproduktovim maslinicima u Barbarigi i Fažani nastala manja šteta, a za njihovu zaštitu koristili su kombinaciju raznih preparata koji se mogu naći na našem tržištu.

- Štete od svrdlaša ima posvuda, po cijeloj Istri, i mada smo i ranijih godina bilježili njihovu pojavu, ove godine možemo slobodno reći da se zaista radi o pošasti. Njihovom prezimljavanju i brojnijem razvoju pogodovala je klima i vremenski uvjeti kakve smo imali, ali i činjenica da mali broj ljudi okopava i ore svoje maslinike, što bi barem malo smanjilo broj ličinki svrdlaša, rekao je Družetić.

No, dodao je da je u zaštiti ipak bio najvažniji odabir preparata kojim su se tretirale masline i vrijeme njegove primjene.

O učinkovitosti preparata, točnije insekticida koji su dozvoljeni u Hrvatskoj za korištenje na maslinama dosta se raspravlja već godinama. Maslinari se masovno žale da su dozvoljeni preparati neučinkoviti, dok oni efikasni nisu registrirani za masline, nego za voćke, vinovu lozu i(ili) žitarice, pa ih je praktički zabranjeno koristiti u maslinicima. (P. SOFTIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter