Svrdlaš poharao maslinike južne Istre

Osušeni mladi plodovi masline koju je napao svrdlaš
Osušeni mladi plodovi masline koju je napao svrdlaš

Mnoge maslinike na području južne Istre poharao je maslinin svrdlaš. U nizu je maslinika sav urod uništen, a maleni, crni, osušeni plodovi padaju na tlo čim se grane dotaknu.

U školskom masliniku u Vodnjanu šteta je stopostotna jer se ove godine masline nisu tretirale protiv ove štetočine. Zbog najezde mnoge su poljoprivredne apoteke ostale bez ijednog insekticida.

- Uništene maslinike možemo naći posvuda, ali posebice na jugu Poluotoka. Ljudi nas svakodnevno zovu da nam prijave štetu. Bojim se da pojedini građani nisu ozbiljno shvatili neprestana upozorenja agronoma i poljoprivrednih savjetnika u zadnja dva mjeseca da je neophodno zaštititi masline protiv svrdlaša. Sada će, nažalost, mnogi ostati u potpunosti bez uroda, i to nakon prošlogodišnje katastrofe koju je izazvala ekstremna i dugotrajna suša, rekao je Franko Raguž, stručni suradnik vodnjanske poljoprivredne udruge Agroturist.

U vodnjanskom smo se masliniku uvjerili koliki su razmjeri štete koju svrdlaši mogu napraviti. Sasušeni plodovi padaju i kad se samo očešete o granu, a svrdlaši uznemireno počnu letjeti. Ovaj maleni kukac rilom u mlade plodove masline polaže jajašca, iz kojih će se razviti ličinke. Njihov rast prestaje s otvrdnjavanjem koštice, ali se zbog nametnika plod ne može razvijati pa padne na tlo. Tada iz njega izlaze ličinke koje mogu u zemlji ostati oko dvije godine, a odrasli će kukci ponovno izaći na površinu u proljeće. (piše P. SOFTIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter