Svrdlaš "obrao" 70 posto uroda masline

Urod maslina do 70 posto manji zbog maslinovog svrdlaša (M. MIJOŠEK)
Urod maslina do 70 posto manji zbog maslinovog svrdlaša (M. MIJOŠEK)

Nemamo još konačne podatke, ali procjenjuje se da će u maslinicima na Vodnjanštini biti 70 posto štete od svrdlaša, bit će tek 30 posto obranoga ploda, kaže Franko Raguž iz stručne službe Agroturista.

Berba nije još završila, navodi, no ne zbog velike količine plodova nego zbog vremenskih neprilika. Ovih dana bilo je puno kiše koja je otežala ulazak u maslinike pa će berba trajati do kraja mjeseca.

- Procjenjujemo da će na Vodnjanštini biti pobrano oko 1.200 tona maslina, otprilike isto kao i lani, kad je bila velika šteta od suše. Bit će oko 150 tona ulja, dok je rekordnih godina, 2009. i 2010. bilo 400 tona ulja. Urod je ove godine trebao biti dobar, ali od 15. lipnja do 15. srpnja svrdlaš je napravio veliku štetu, kaže Raguž.

Zbog velikih šteta od svrdlaša predstavnici maslinara iz Istarske i Primorsko-goranske županije nakon zajedničkog sastanka, zatražili su od nadležnih institucija proglašavanje svrdlaša ekonomskim štetnikom što dosad nije bio slučaj, kao i da se, u skladu s propisima Europske unije registriraju dodatna sredstva koja ga uspješno suzbijaju.

Naime, kako smo već pisali, na ovogodišnjoj listi dozvoljenih sredstava za zaštitu bilja registriranih u Hrvatskoj, nema nijednog efikasnog za suzbijanje svrdlaša. (P. LUKEŽ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter