Svratite do Tinjana – počastite se pršutom, uživajte u dobroj zabavi

(M. SARDELIN)
(M. SARDELIN)

U Tinjanu - Općini istarskog pršuta, 14. i 15. listopada održat će se 11. Internacionalni sajam pršuta. Ovaj sajam već niz godina u Tinjan dovodi brojne posjetitelje, a prosječno ovu značajnu manifestaciju središnje Istre u dva dana posjeti oko 25 tisuća ljudi.

Izvrsna posjećenost i dobra prodaja sigurno je jedan od razloga zbog kojih je zanimanje izlagača za sudjelovanje na sajmu iz godine u godinu sve veći, kao i šator u kojem se sajam održava. Iako su prijave za sudjelovanje na sajmu još uvijek u tijeku, zna se da na sajam osim hrvatskih pršutara stižu i pršutari iz Italije, Slovenije, Njemačke, Austrije i Španjolske. Ljubitelji ove vrhunske delicije moći će kušati više od trideset vrsta pršuta, a koji je bolji procijenit će sami. Svaki je naime, poseban i jednostavno treba doći u Tinjan i kušati ih. Budući da se s pršutom izvrsno sljubljuju sir i vino u ponudi će biti i ovi proizvodi. Ali to nije sve, na vanjskom dijelu sajma i ove će se godine nuditi niz drugih proizvoda. Unutar glavnog sajamskog prostora uz pršut nudit će se druge mesne delicije.

Svečano otvaranje 11. Internacionalnog sajma pršuta zakazano je za 11 sati 14. listopada, a tijekom otvaranja ISAP-a proglasit će se najbolji pršuti u više kategorija.

Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu sredinom listopada u ovu općinu donosi i niz zabavnih programa. Tijekom dana u šatoru će posjetitelje zabavljati Luka Brgić, Duo Magnolia, Provin band, Emanon band, Bambus band i Kvartet Tirozin. Večernji sati subote 14. listopada rezervirani su za koncert Mladena Grdovića i Proletera. Sigurno ne manje zabavno bit će i posljednje večeri sajma. Naime, u nedjelju će biti održan koncert The Frajli i Replay banda.

Sastavni dio ovogodišnjeg sajma bit će i sportski programi, koji redovito privuku velik broj rekreativaca i zaljubljenika u predivne pejzaže središnje Istre. U subotu s početkom u deset sati starta turnir u pljočaknju "Dobro došli z groton 2017.". U isto vrijeme kreće i pješačenje stazom suhozida te rekreativna biciklijada "Od lokve do lokve". Tradicionalna Izložba kosiri u Posti, ove godine naslovljena "Kovačija". Uz užitak u izvrsnim delicijama, moći će se pogledati i gastro show koji će ove godine imati svoju premijeru, a kuhat će dva vrhunska kuhara iz Italije i Hrvatske. Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu organiziraju Općina Tinjan, Udruga proizvođača istarskog pršuta, tvrtke Cerot i Merikane. Pokrovitelji ISAP-a su predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma i Istarska županija. Ovogodišnji partner ISAP-a je Consorzio di Prosciutto di Parma (Konzorcij parmanskog pršuta). (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter