Svojom glazbom i karizmom zadužio je Istru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijest o smrti maestra Milottija u petak je potresla Istru. Za komentar smo zamolili neke od njegovih kolega, prijatelja, suradnika te osoba iz kulturnog i politickog života.

Hrvoje Hegedušic, predsjednik Hrvatskog društva skladatelja: - Nello Milotti je bio jedna od kljucnih licnosti upravo na podrucju Istre, a kao clan Hrvatskog društva skladatelja predstavnik istarskog melosa. Upoznao sam ga davno, družili smo se na prvim hrvatskim festivalima i bio je ugodan covjek. Svakako valja priznati da je ostavio veliki pecat u hrvatskoj glazbi i to baš zbog tog regionalnog pristupa glazbenoj kulturi. Jako mi je žao da ga više nema.

Orietta Šverko, voditeljica zbora Kulturno-umjetnickog društva "Lino Mariani": - Nello Milotti je veliko skladateljsko ime suvremene glazbene kulture, a iz njegovog stvaralaštva posebno valja istaknuti kompozicije za klarinet, koje su i danas dijelom obaveznog nastavnog programa na akademijama velikih svjetskih centara, poput St. Petersburga, Pariza, Londona, SAD-a. Bio je poznat i cijenjen za života i bio je voljen. Zajednica Talijana u Puli posebno osjeca njegov odlazak, jer ovdje je, izuzev vlastitog dugogodišnjeg djelovanja, ostavio i ogroman broj svojih ucenika. I ja sama spadam u taj krug, poznavala sam ga odmalena. Veliki je pecat ostavio u Istri, i to na svim podrucjima kulture i glazbe - od zabavne do klasicne. Bio je osoba koja je živjela sa svojim ljudima, bio je jedan od nas.

Bruno Krajcar, skladatelj i predsjednik Hrvatske glazbene unije Istarske županije: - Što reci kad ode netko tko je svojom glazbom i svojim duhom zadužio Istru? Nello Milotti ce živjeti dok god s nama bude živjela njegova glazba. Ona je ovog trenutka postala kulturnom baštinom Hrvatske i živjet ce vjecno. Milotti je pisao originalnu glazbu, temeljenu na tradicijskoj glazbi ovog kraja i upravo je zbog toga njegovo stvaralaštvo bilo jedinstveno u svijetu. Ostavio je veliki trag na sve nas, a svaki susret s njim pamtim kao ogromno bogatstvo. Nedostajat ce.

Ines Kovacic Drndic, voditeljica pazinskog zbora "Roženice": - Teško mi je govoriti u ovim trenucima jer sam jako emotivna zbog te vijesti. Nello Milotti je bio veliki covjek i izuzetna osoba, i to ne samo kao glazbeni pedagog i glazbenik. Gdje god smo zajedno putovali, svi su prepoznavali njegovu ljubav i njegovu pozitivnost, prenosio je to na sve generacije i mislim da je upravo to bila njegova najveca vrijednost. Imao je veliku karizmu, bio je neposredan, prirodan i jako muzikalan, a znao je svakoga od nas ciniti boljim covjekom. Bio je moj mentor i zauvijek cu mu biti zahvalna što je u meni prepoznao snagu zborovode.

Elda Krajcar Percan, pijanistica i profesorica pri Odjelu za glazbu Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli: - Jako sam bila vezana za njega. Nello Milotti je bio veliki covjek, pažljiv, drag i poseban. Uvijek sam s veseljem i velikim užitkom izvodila njegova djela, a drago mi je i da je rado dolazio i do naših studenata. Ponosna sam što sam ga poznavala. Svojim je odlaskom ostavio veliki zalog za ovu sredinu i na nama sada ostaje obaveza i dalje se baviti njegovim stvaralaštvom.

Davorka Radivojevic, predsjednica Kulturno-umjetnickog društva "Matko Brajša Rašan": - Sve najljepše što se može reci o jednoj osobi može se reci o Nellu Milottiju. Bio je društven, drag, kvalitetna osoba i kvalitetan skladatelj. Njegova je energija bila zarazna, kao i njegova ljubav prema pjesmi. I sama sam bila njegova ucenica i potresena sam zbog njegovog odlaska. Milotti je naprosto zracio posebnom karizmom, a za zbor KUD-a "Lino Mariani" napravio je beskrajno mnogo. Ostat ce nam jako draga uspomena na njega, bio je pocasni clan našeg društva i uvijek dobrodošao gost.

Fabrizio Radin, pulski dogradonacelnik i predsjednik Zajednice Talijana u Puli: - Odlaskom Nella Milottija izgubili smo velikana naše kulturne scene, izgubili smo ikonu grada, regije i poglavito Zajednice Talijana. On je bio simbol zavicaja, tradicije i kulture ovog kraja, a na ovim je prostorima ostavljao trag od konca Drugog svjetskog rata pa sve do danas. U Zajednici Talijana posebno smo za njega bili vezani jer je desetljecima bio dirigent i voditelj muškog i ženskog zbora Kulturno-umjetnickog društva "Lino Mariani".

Vladimir Torbica, procelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije: - Nello Milotti je cijelim svojim životnim djelom upozorio na humanost, on je prije svega bio covjek, a sve ono što je ucinio poglavito u glazbi, a i u kulturi uopce, ostat ce trajno pohranjeno, izmedu ostalog, i zbog toga što je on bio osoba koja je komunicirajuci s kulturama svojeg podneblja gradila mostove identiteta, razumijevanja i ljubavi prema zavicaju.


Podijeli: Facebook Twiter