Švoji se ne moraju samo grilati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mojoj kceri švoji su zakon. Kad god smo išli negdje van na rucak, ona bi narucila švoje na grilu. Poslije su nam se svima jako dopali prženi, i to oni niže kvalitete - cucani.

Moja draga susjeda Tea, kojoj su i muž i sin ribari, znala mi ih je donijeti na tanjuru, vec ocišcene i porezane, a ja bih ih samo uvaljala u brašno i - hop, u ulje, malo s jedne pa malo s druge strane, onako dok ne dobiju zlatnožutu boju, obilato ih (sad ce me napasti nutricionisti) posolila, i uz to pripremila verzotu s krumpirima ili pak salatu od krumpira.

Danas mi se najviše svida samo skuhati krumpir pa ga onako procijedenog obilato zaliti maslinovim uljem. Pitam se, onako masnih prstiju, što mi je bolje, hrskavi cucani švoji ili pak mekani krumpir, nasaftan i obdaren svim carima domaceg ulja.

Da ne bi bilo zabune - i prženi i pohani i grilani listovi su odlicni, ovisi samo o velicini ribe i što volimo. Predlažem nekoliko recepata za one koji nemaju kod kuce mogucnosti za grilanje.

Kako su nedavno bili i Dani švoja, za kojih su se ljubitelji ove prekrasne i ukusne bijele ribe mogli osladiti na svaki nacin, jedan je recept tamošnji - od Rosette Zancola Martincic iz Zambratije, koja je i sama izdala kuharicu o švojima, a ostali su iz knjige "Kuharski izazovi s mog otoka", "Fratarska kuhinja" te iz vlastitog iskustva. (Piše Vesna MEDVEDEC)



Prženi listovi s broskvom na padelu
Sastojci: 2 veca lista, oko kilogram broskve, 1 režanj cešnjaka, 1 dl maslinovog ulja, biljno ulje za prženje, brašno, sol, papar.
Priprema: Broskvu ocistiti, kuhati u slanoj vodi 30 minuta, procijediti tako da ostane malo vode u kojoj se kuhala, neka odstoji u zdjeli s maslinovim uljem i cešnjakom, posoliti i popapriti, polako prepržiti u poklopljenoj posudi 20-ak minuta dok se sva voda ne iskuha; ocistiti listove i izrezati ih na tri komada, pobrašniti ih i pržiti na vrucem ulju; poslužiti tako da se na tanjur stavi broskva preko koje se polože prženi listovi.



Morski list s ljubicama
Sastojci: 1,2 kg lista (4 komada), 130 g maslaca (50 plus 90), 50 g cvjetova ljubica, 50 ml vinskog octa, 50 ml bijelog vina, 100 ml riblje juhe, brašno, sol, papar po potrebi.
Priprema: Oguliti ribu, ocistiti utrobu, oprati i izrezati na filete, uvaljati ih u brašno; rastopiti maslac u tavi, filete lagano ispeci s obje strane; oprane ljubice staviti u kipucu vodu i ocijediti; list složiti na namazan pleh ili vatrostalnu posudu, posuti polovicom ljubica, pokriti masnim papirom ili aluminijskom folijom, poširati u pecnici pet minuta na 200 stupnjeva Celzija, servirati uz svježe ljubice; za umak iskuhati vino, ocat, riblju juhu i preostale ljubice do polovice tekucine, protisnuti kroz cjedilo, dodati maslac (80 g) i miješati dok se ne dobije gusti umak.
Savjet: Buduci da sada nema ljubica, zamijenite ih kaparima.


Podijeli: Facebook Twiter