Svoje proizvode certificiralo 14 istarskih OPG-ova

Predstavnici istarskih OPG-ova na pulskoj tržnici 
Predstavnici istarskih OPG-ova na pulskoj tržnici 

Na pulskoj su tržnici u subotu prijepodne predstavnicima 14 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva iz Istre podijeljeni certifikati prema projektu "Certificiranje seljačke tržnice". Kao najbolji i najuspješniji mali proizvođači, pravo da svoje proizvode označe oznakom "Proizvod hrvatskog seljaka" dobili su OPG-ovi Božić, Peruško, Mirković, Erman, Petrović, Juras, Šikić, Dobrović, OPG Violete Smailagić, Juričić, Mališević, Mirković Capar i Stancija Kumparička. Certifikate su im uručili predsjednica Udruge hrvatskih tržnica Zdenka Palac, direktor pulske Tržnice Renato Perc i predsjednik pulskog Gradskog vijeća Robert Cvek.

Certificiranje, koje je s ciljem označavanja povrtlarskih kultura s područja Hrvatske pokrenula Udruga hrvatskih tržnica, provodi se od 2006. godine, a u Puli se dodjeljuju po treći put. Priznanja za svoj rad OPG-ovi su dobili na temelju zadovoljenih kriterija u proizvodnji, a komisiju su činili predstavnici pulske Tržnice i Poljoprivredne savjetodavne službe Istarske županije. To je još jedno nastojanje, rečeno je prilikom podjele certifikata, promocije domaće proizvodnje prehrambenih i drugih proizvoda te da kupci steknu naviku kupovanja direktno od malih proizvođača.

U tom kontekstu i danasa se na tržnici održavala tradicionalna akcija Mirisi i okusi Istre te Eko-sajam na kojem se predstavljaju OPG-ovi i drugi proizvođači iz Istre. Na tržnici nije izostao gastro-program iz ciklusa "Pulska proljetna padela", a na red za marendu stigli su i pedoči koje su Puljani i brojni inozemni gosti s nestrpljenjem čekali.

Pod paskom voditelja Budimira Žižovića i u režiji agencije Avenue, spremljeno je čak sto kilograma pedoča na buzaru, a s obzirom na veliku količinu, morali su se u velikoj padeli kuhati u dva navrata. Pola je školjaka stiglo iz uzgajališta u Pomeru, a pola iz Santa Marine s područja Tara i Vabrige, a za tako veliku količinu bilo je potrebno i peršina, češnjaka, ulja, vina i krušnih mrvica u ogromnim dozama. Besplatnu marendu glazbom je začinila grupa Boom. (Z. STRAHINJA Snimio N. LAZAREVIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter