Švoja - kraljica trpeze


List ili švoja glavna je protagonistica popularne gourmet manifestacije Dani švoja, koja se do 30. studenog održava u Umagu, Savudriji, Novigradu, Brtonigli i Bujama. Manifestacija je pokrenuta prije sedam godina, a želja je bila tu izuzetno cijenjenu bijelu ribu promovirati kao kraljicu trpeze.

Švoja se ne uzgaja, može se loviti samo divlja koja, valja istaknuti, spaja Hrvatsku i Italiju: rađa se u Istri, kreće put venecijanske lagune gdje raste pa se zbog reprodukcije vraća u naše more. I najbolja je baš ulovljena u ovo doba, upravo na sjeverozapadu Poluotoka, gdje je stekla statusni simbol. Tijekom Dana švoja može se kušati u 18 lokala po pristupačnim cijenama.

List (lat. Solea vulgaris) se može loviti na cijelom Jadranu. Ima bijelo, vrlo čvrsto i izvrsno meso. U srednjem vijeku rado su ga pripremali Mlečani čuvajući ga u posebnim marinadama. Pripremu lista Francuzi su podigli na višu razinu - sredinom 17. stoljeća izdavali su prve kuharice kojima je list bio česta tema.

Carpaccio od lista na podlozi mariniranog koromača

Sastojci: 1 list, 1 koromač, ikra od tune, 1 dcl maslinovog ulja, cvijet soli, po 100 g hajdinog i pšeničnog brašna, 1 jaje, 3 dcl mlijeka

Priprema: oguliti list i izvući 4 filea, koromač narezati što tanje i začiniti ga maslinovim uljem i cvijetom soli, neka se marinira oko 15 minuta. Zamutiti obično s hajdinim brašnom, dodati jaje i mlijeko i ispeći kao obične palačinke. Na tanjuru složiti marinirani koromač, na njega položiti tanko rezani file lista i palačinke, naribati ikru od tune i zaokružiti s nekoliko kapi maslinovog ulja.

Punjeni ravioli s tikvom u šugu od lista

Sastojci: 1 list, 500 g tikve, 7 jaja, 2 l ribljeg temeljca, 500 g brašna, 1 glavica crvenog luka, malo bijelog tartufa, 1 dcl bijelog vina (malvazija), 1 dcl maslinovog ulja, soli koliko treba

Priprema: oguliti list, dobiti 4 filea i rezati na kockice. Tikvu rezati na kockice, kuhati 20 minuta dok ne omekša, izmiksati i dodati malo soli. U zdjeli izmiješati brašno i jaja i dolijevati vode dok se ne dobije glatka masa, pa pustiti da se odmori. U tavi pirjati luk na ulju, dodati 0,5 dcl bijelog vina i ribljeg temeljca, dodati na kocke rezani file lista i pustiti da prokuha oko pet minuta. Tijesto razvući na što manju debljinu i podijeliti na dva dijela. Na jedan staviti bundevu i preklopiti s drugim dijelom tijesta te rezati da bi se dobili torteloni. Kuhati osam minuta u slanoj kipućoj vodi pa staviti u šugo od lista. Posložiti raviole i naribati na njih bijeli tartuf.

File lista na podlozi od špinata

Sastojci: 2 lista, 2 vrganja, 0,5 kg špinata, 1 žumanjak, žlica senfa, 0,5 l biljnog ulja i 0,3 l maslinovog ulja

Priprema: oguliti list, načiniti osam filea i narezati ih na pola, posoliti i marinirati ih s maslinovim uljem. Vrganje narezati što tanje i posoliti ih. U zdjelicu dodati žumanjak, senf i dolijevati ulje da se dobije majoneza. File lista kuhati na pari tri minute. Posložiti špinat, dodati file lista i carpaccio od vrganja, sa strane majonezu.

List s maslinama i bosiljkom

Sastojci: 800 g lista, 1 do 2 žlice limunova soka, 2 žlice pšeničnog oštrog brašna tipa 400, ulje za pečenje. Umak od rajčica: 3 žlice maslinova ulja, 2 češnjaka, 1 limenka pelata (800 g), 3 žličice šećera, žlica Vegete. Za namaz od maslina: 100 g crnih maslina bez koštica, vezica bosiljka, 2 fileta inćuna u biljnom ulju, 3 žlice maslinova ulja, sol i mljeveni papar.

Priprema: na maslinovu ulju kratko popecite nasjeckani češnjak i šećer. Dodajte pelate i Vegetu, pirjajte oko 15 minuta. Za namaz od maslina: u električnoj sjeckalici sameljite masline, dodajte polovicu količine bosiljka, inćune, mljeveni papar, sol i maslinovo ulje. Ribe očistite i odstranite im kožu, nakapajte ih limunovim sokom, uvaljajte u brašno, a zatim pecite oko tri minute sa svake strane. U vatrostalnu zdjelu rasporedite umak od rajčice, a na njega složite ribe. Po ribama razmažite namaz od maslina te ih zapecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva Celzija oko 15 minuta. Kao prilog poslužite palentu ili kuhani krumpir. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter