Svježi sokovi: Baciti pulpu - greška

Sokovi za okrjepu organizma (Arhiva)
Sokovi za okrjepu organizma (Arhiva)

U vremenu žurbe i stresa, ali i težnje za zdravim životom sok od voća i povrća je praktičan i kvalitetan izbor za okrjepu organizma mineralima i mineralnim tvarima. Većina će posegnuti za kupovnim sokovima, ali puno razloga govori u prilog konzumaciji onih svježe spravljenih, po mogućnosti od organski uzgojenih plodova, bez ikakvih aditiva i s maksimumom očuvanih hranjivih tvari. A ako koristite električne sokovnike, umjesto nonine metode - pomoću ribeža i gaze za cijeđenje, nećete izgubiti ni puno vremena.

Ukoliko takav svježi sok želite sačuvati, najbolje ga je u staklenoj ili plastičnoj posudi, dobro poklopljenog, spremiti u hladnjak, ali ne duže od 24 sata.

Priprema u sokovniku brza je i jednostavna. No, ona podrazumijeva i dosta "škarta" - voćne pulpe koja, osim hranjivih tvari, sadrži i za organizam korisna vlakna, ali s kojom većina ne zna što bi učinila. Zašto baciti pulpu? Uživanje u svježim sokovima od voća i povrća može biti, u skladu sa suvremenim razmišljanjima, održivo, ekološko i šparno. Pulpu ćemo jednostavno ubaciti u recepte za slasna jela, kako to preporučuje eco-food blogerica Lisa Casali! (Kristina FLEGAR)

Ekološki puding

Sastojci: 100 grama pulpe od miješanog voća (jabuke, kruške, marelice, ananas…), pola limuna, dvije žlice šećera, 100 mililitara vode, list želatine.

Priprema: U lončić stavite šećer i malo vode te ga rastopite na laganoj vatri. Maknite sa štednjaka i nakon nekoliko minuta umiješajte ocijeđeni list želatine koji ste prethodno stavili u posudu prekrivenu hladnom vodom. Dodajte pulpu koja vam je ostala prilikom cijeđenja soka te sok i ribanu koricu polovice limuna. Promiješajte i stavite u staklenku koju ćete zatvoriti i ostaviti u hladnjaku do sljedećeg dana kad će puding biti spreman za degustiranje.


Podijeli: Facebook Twiter