Svježa hrana spušta temperaturu tijela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljeti je najbolje prehranu prilagoditi temperaturi zraka što se opet krece oko tridesetice. Tijekom dana treba jesti svježu i laganu hranu kojom se nadoknaduje izgubljena tekucina te mineralne soli.

Jutro pocnite svježim vocem i jogurtom, koji možete obogatiti žitaricama. Meduobrok takoder neka bude vocni, a za rucak odaberite salatu obogacenu svježim sirom ili mozzarellom. Takva salata može poslužiti i kao prilog ribi ili mesu sa žara.

U obzir dolazi i lagano zacinjena tjestenina ili riža. Vecera neka bude lagana, slicna rucku. U obzir dolazi bijelo meso, a za prilog valja odabrati ili salatu ili kratko kuhano povrce.



Konzumacijom svježe i ohladene hrane spustit cete temperaturu organizma.

Kako biste nadoknadili mineralne soli izgubljene znojenjem, treba jesti voce i povrce bogato vodom, poput lubenica, dinja i krastavaca.

Pijte puno tekucine, vode ili nezasladenog caja. To se posebno odnosi na djecu i umirovljenike.



Izbjegavajte alkohol, koji osim što je kalorican, zagrijava organizam, a to nam tijekom ljeta nije potrebno.

Prije odlaska na put nemojte se prejedati i jesti tešku hranu.

Visoke temperature pogoduju razvoju mikroorganizama i hrana se lakše kvari. Pazite gdje kupujete hranu koju cuvajte u nepretrpanom frižideru.



Bogat izbor voca i povrca tijekom ljeta omogucit ce vam da upoznate neke nove okuse. Ukoliko ljetujete u kraju gdje još niste bili, probajte lokalne specijalitete koji su vrlo cesto sacinjeni od sezonskih namirnica. Ljeto je idealno vrijeme da steknete zdrave prehrambene navike, a organizam ocistite od otrova.


Podijeli: Facebook Twiter