Ljeti je najbolje prehranu prilagoditi temperaturi zraka što se opet krece oko tridesetice. Tijekom dana treba jesti svježu i laganu hranu kojom se nadoknaduje izgubljena tekucina te mineralne soli.
Jutro pocnite svježim vocem i jogurtom, koji možete obogatiti žitaricama. Meduobrok takoder neka bude vocni, a za rucak odaberite salatu obogacenu svježim sirom ili mozzarellom. Takva salata može poslužiti i kao prilog ribi ili mesu sa žara.
U obzir dolazi i lagano zacinjena tjestenina ili riža. Vecera neka bude lagana, slicna rucku. U obzir dolazi bijelo meso, a za prilog valja odabrati ili salatu ili kratko kuhano povrce.
Konzumacijom svježe i ohladene hrane spustit cete temperaturu organizma.
Kako biste nadoknadili mineralne soli izgubljene znojenjem, treba jesti voce i povrce bogato vodom, poput lubenica, dinja i krastavaca.
Pijte puno tekucine, vode ili nezasladenog caja. To se posebno odnosi na djecu i umirovljenike.
Izbjegavajte alkohol, koji osim što je kalorican, zagrijava organizam, a to nam tijekom ljeta nije potrebno.
Prije odlaska na put nemojte se prejedati i jesti tešku hranu.
Visoke temperature pogoduju razvoju mikroorganizama i hrana se lakše kvari. Pazite gdje kupujete hranu koju cuvajte u nepretrpanom frižideru.
Bogat izbor voca i povrca tijekom ljeta omogucit ce vam da upoznate neke nove okuse. Ukoliko ljetujete u kraju gdje još niste bili, probajte lokalne specijalitete koji su vrlo cesto sacinjeni od sezonskih namirnica. Ljeto je idealno vrijeme da steknete zdrave prehrambene navike, a organizam ocistite od otrova.