Svjetsko zlato za SAD

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Košarkaši SAD-a naslijedili su Španjolce na svjetskom tronu. U finalu SP-a igranog u Turskoj s uvjerljivih su 81:64 pobijedili domacina kontroliravši susret od samog pocetka zahvaljujuci prvenstveno raspucanom Durantu te odlicnoj obrani koja je bila previsoka prepreka za turska nastojanja. Amerikanci su tako vratili svjetski naslov nakon punih 16 godina cekanja. Zadnji su put slavili još u Torontu 1994. godine.

Da ce i u finalu biti raspoložen pokazao je Kevin Durant vec na startu, dvjema je tricama kaznio tursku zonu dovevši Amerikance u vodstvo 12:7. Na krilima podrške s tribina i Turkoglua uzvratili su domacini serijom 10-2 i poveli 17:14. Tada se u jednom sudaru ozlijedio Turkoglu zbog cega je do kraja cetvrtine preselio na klupu i to je reprezentaciji Mikea Krzyzewskog bilo dovoljno da do kraja prve dionice preko Duranta povede 22:17.

Ispalili su Amerikanci cak deset trica u prvoj cetvrtini pogodivši cetiri. U drugoj cetvrtini krenulo je nizom promašaja na obje strane. Amerikanci su promašivali trice u salvama nastojeci bezuspješno tim oružjem probiti dobru zonu domacina, dok su Turci u napadu vrlo teško nalazili put do koša kroz odlicnu obranu suparnika. U nastavku druge cetvrtine konacno je šut proradio na obje strane, a na odmor se otišlo prednošcu Amerikanaca od deset koševa razlike (42:32) i vec 20 koševa Duranta.

Nastavak je otvoren novim dvjema tricama Duranta koji je u tom trenutku pogodio 7 od 11 šutova za tri poena, a potom je košem Odoma reprezentacija SAD-a povela s najvecih 18 koševa razlike, 50:32. Da se utakmica ne prelomi vec u tom dijelu za Turke se pobrinuo Arslam s dvije trice, buduci da se Turkoglu u trecoj dionici nije pojavio na terenu, pa se u zadnju dionicu ušlo pri rezultatu 61:48.

U zadnjoj cetvrtini izabranici Bogdana Tanjevica više nisu mogli pratiti ritam suparnika. Kontrama koje je vukao brzi Rose i koševima Odoma, koji se raspucao u završnici, Amerikanci su šest minuta prije kraja poveli 74:52 i u tom trenutku vec zakaparili zlatnu medalju.

Finale SP u Turskoj: SAD - Turska 81:64 (22:17, 20:15, 19:16, 20:16). Dvorana Sinan Erdem. Gledatelja: 15.000. Suci: Maranho (Bra), Lamonica (Ita), Arteaga (Špa).

SAD: Billups 4, Durant 28, Rose 6, Westbrook 15, Gay 6, Iguodala 4, Granger, Curry 3, Gordon , Love , Odom 15, Chandler.

TURSKA: Akyol, Guler , Ermis, Onan 7, Ilyasova 7, Erden 9, Tunceri 7, Savas 3, Gonlum 4, Arslan 6, Asik 5, Turkoglu 16.


Podijeli: Facebook Twiter