Svjetski tisak o presudi Sanaderu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader nepravomoćno je osuđen na 10 godina zatvora zbog primanja mita od dviju stranih tvrtki i time je postao najviši državni dužnosnik koji je osuđen za korupciju u Hrvatskoj, budućoj članici Europske unije, piše danas svjetski tisak komentirajući presudu.

Britanski list The Guardian podsjeća da će Hrvatska postati članica EU-a u srpnju i navodi da će se na presudu Sanaderu vjerojatno gledati kao na dokaz da se zemlja uhvatila ukoštac s korupcijom.

Američki The Wall Street Journal piše da je hrvatski sud osudio bivšeg premijera na 10 godina zatvora zbog uzimanja milijuna eura mita i ratnog profiterstva te da je taj slučaj pažljivo pratio EU.

The New York Times podsjeća da je Sanader nekoć bio jedan od najmoćnijih ljudi u Hrvatskoj i da je naizgled bio nedodirljiv. Ta presuda, pišu dalje, dolazi u vrijeme rastućih bojazni da se korupcija širi u novim članicama EU-a i navodi kao primjer Rumunjsku, gdje je ljetos uhićen bivši premijer pod optužbom za korupciju i osuđen na dvije godine zatvora, te Bugarsku koja nije uspjela zatvoriti mafijaše.

The Washington Post prenosi da Sanader nije pokazivao nikakve emocije tijekom čitanja presude te da je tijekom jednogodišnjeg suđenja tvrdio da nije kriv i da su optužbe protiv njega politički motivirane, a da im je svrha spriječiti njegov povratak na visoki položaj.

Njemački Sueddeutsche Zeitung također piše da je Sanader prvi visokorangirani političar u Hrvatskoj koji je osuđen zbog korupcije. EU traži od Hrvatske, koja će postati 28. članicom Unije 1. srpnja 2013., da joj borba protiv korupcije bude prioritet, piše u novinama.

Navodeći da je ovo tek prva presuda, Frankfurter Allgemeine Zeitung ističe da je protiv nekad najmoćnijeg čovjeka u Hrvatskoj Državno odvjetništvo do sada pokrenulo četiri kaznena postupka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter