Svjetski putnici: Morate vidjeti hrvatsku Toskanu

Krajnji jug Istre - Premantura i Rt Kamenjak (N. LAZAREVIĆ)
Krajnji jug Istre - Premantura i Rt Kamenjak (N. LAZAREVIĆ)

U Istru je stiglo još jedno važno strano medijsko priznanje. Ugledni internetski portal The Joys of Traveling uvrstio ju je na popis najboljih turističkih destinacija u 2012. godini. Istri društvo u najboljih 10 destinacija po izboru portala prave kolumbijski Medelin, Tbilisi u Gruziji, bugarsko Bansko, kineski Tianjin, Iru Fushi na Maldivima, Makao, Antigua, Bangkok i Mrtvo more.

Ovaj portal, koji piše o svim svjetskim destinacijama, Istru opisuje kao "hrvatsku Toskanu", koja ljepotom premašuje mnogo skuplje i razvikanije mediteranske destinacije. Hvali prirodne ljepote i infrastrukturu, pogotovo ceste, za koje kažu da su uske, ali dobro održavane, te da, dok se njima vozite, ne prođe ni trenutak a da ne ugledate nešto zanimljivo.

- Posebnom ljepotom odišu obalni gradovi Umag i Rovinj, Poreč i Pula najpopularniji su resorti, no začarat će vas i gradići u unutrašnjosti, piše na portalu. Uz tekst se na web-stranici nalazi i videovinjeta "Istra - skriveni dragulj Jadrana", koju su autori snimili za vrijeme boravka u Istri, a prikazuje Limski kanal, Rovinj, Bale, Savudriju te niz istarskih lokaliteta i hotela, ali i običaja, kao primjerice berbu maslina. Osim videa, tekst prate i fotografije s putovanja koje prikazuju ljepote istarskog kraja.

Portal su pokrenula trojica prijatelja, zaljubljenika u putovanja. Vrlo je brzo prerastao u uglednu internetsku stranicu s 25.000 novih posjetitelja mjesečno i 80.000 pregleda. Urednički tim čine pasionirani putopisci koji člancima, fotografijama i videospotovima pokušavaju posjetiteljima približiti svoje doživljaje i potaknuti ih da i sami krenu na putovanja van uobičajenih ruta, u neke od najljepših destinacija svijeta.

Inače, Istra je u 2012. već drugi put uvrštena među najbolje destinacije po izboru poznatih vodiča Fodor's, Travel+Leisure i National Geographic Traveler. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter