Svjetski prvak u plufizmu - Dragan Radolović

Sudionici Devetog svjetskog prvenstva u plufizmu na obali Limskog kanala
Sudionici Devetog svjetskog prvenstva u plufizmu na obali Limskog kanala

Za Prvi maj netko roštilja u prirodi, a netko drugi više voli hitati grote u more. Ovi potonji okupili su se u prvosvibanjsko prijepodne na samom početku Limskog kanala na devetom Svjetskom prvenstvu u plufizmu, osebujnom natjecanju koje su prije devet godina pokrenulo Mario Benčić i Mladen Sošić Trananaj. Pravila su najjednostavnija moguća: natjecatelj treba baciti kamen u more, a suci boduju koliko je to bacanje bilo lijepo, uspješno, umješno, milozvučno, skladno i dopadljivo. Najbolje ocijenjeni "pluf" - pobjeđuje.

Prva nagrada - litra mlijeka

Točno 40 "plufista" prijavilo se za ovogodišnje natjecanje, a njihove su plufove ocjenjivali glavni sudac Ante Petrić Tone i pomoćni sudac Dalibor Bastijančić. Deset najbolje ocijenjenih plufista zatim je još jednom bacalo kamenje u more u drugom krugu, pa je o konačnom pobjedniku odlučivao zbroj bodova iz prvog i drugog kruga. Trofej i naslov najboljeg plufista, a uz to i nagrada - jedna litra mlijeka - ove je godine pripala Draganu Radoloviću koji je sakupio 210 bodova, za petama mu je bio drugoplasirani (i s dvije litre mlijeka nagrađeni) Lučano Nadišić s 208 bodova, dok je sa svega jednim bodom manje treće mjesto zauzeo Tomislav Milohanić, kome je pripala i nagrada od tri litre mlijeka. Sponzor ovih mliječnih nagrada je OPG Darka Pekice iz Savičente.

Krajnje pristrano

Treba reći da je poveći broj natjecatelja koji se nije plasirao u drugi krug, promatrajući finalna bacanja potiho rogoborio o kriterijima za ocjenjivanje "plufova", koji su kad su velike grote bile u pitanju prije nalikovani na "pljuseve", izazvavši veliki pljusak vode, ali zvuk nimalo nalik onom elegantnom "šljufu" kad u morsku površinu s visoka poput metka uroni snažno zarotirani kamen manje veličine. Nekom je bio važniji lijepi zvuk, nekom pljusak vode, nekome pak vizualni efekt, ali svaki je prigovor morao pokleknuti pred argumentom organizatora Marija Benčića da je pravilo ovog natjecanja da suđenje bude - krajnje pristrano. A dogodine za sljedeće, jubilarno deseto Svjetsko prvenstvo u plufizmu, drugi organizator Mladen Sošić Trananaj najavio je da će nagrada za pobjednika biti sedmodnevno krstarenje za dvije osobe po Markizovici. Prije nego se netko preuranjeno obraduje, napomenimo da je Markizovica - padina Limske drage ispod sela Sošići. (Davor ŠIŠOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter