Svjetski prvak u gađanju praćkom Lorenzo Krizmanić

Svjetski prvak u gađanju fjondama (M. ANGELINI)
Svjetski prvak u gađanju fjondama (M. ANGELINI)

Na Velom Vrhu održano je nesvakidašnje, no svakako zanimljivo, natjecanje koje je okupilo brojne znatiželjnike. Tragalo se za svjetskim prvakom u gađanju fjondama (praćkama), u kojem su se okušala čak 32 natjecatelja pa je pobjednik svoj pehar primio nakon što je finalno nadigravanje zašlo duboko u noć.

Kako doznajemo od organizatora natjecanja Vilija Lance, u finalu su se našli Lorenzo Krizmanić i Hrvoje Jelić, a pobjednik svjetskog natjecanja u gađanju fjondama postao je Krizmanić. Iako on trenutno živi na Vidikovcu, rođen je na Monte Grandu, pa pehar zapravo nije napustio mjesto na kojem je i začeta ideja o rođenju ovakvog natjecanja, a čija je glavna intencija dobro se zabaviti te pritom očuvati nekadašnje običaje. Za treće mjesto fjonde su "ukrstili" otac i sin Edi i Dean Svitić, a pobjedu je odnio stariji, odnosno iskusniji otac.

Proglašena je i najljepša fjonda i to ona najstarijeg natjecatelja Romualda Cressine koji je organizatoru, kao zahvalu, poklonio tri svoje fjonde. Inače, starinske su fjonde kućne izrade, izrađene od drva pokazale nadmoć nad kupovnim i modernijim praćkama. Nakon službenog natjecanja odigrano je i revijalno natjecanje u parovima, a pobjedu su odnijeli zrmani Celija.

S obzirom na velik odaziv i interes "fjondaša" novo svjetsko prvenstvo u gađanju fjondama planira se i za iduću godinu, također u kolovozu. Inače, fjonde ili praćke, stare su igračke koje su se nekada u Istri izrađivale od grane koja ima prirodni oblik rašalja. Na vrh grane privezala bi se guma, najčešće razrezana unutarnja guma za bicikle, koja bi služila za odapinjanje kamena. Fjondama su djeca najčešće gađala ptice, no ponekad bi u igri nastradala i koja glava ili prozor. (B. PETROVIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter