Svjetski prvaci u sviranju trieština zagrijali Roč

 (Anđelo DAGOSTIN)
(Anđelo DAGOSTIN)

Kako to zvuči kada virtuozi uzmu trieštine u ruke, pokazali su Manuel Scarpitta, juniorski svjetski prvak u sviranju dijatonske harmonike 2014. godine te Angelo Spinelli koji je tu titulu osvojio godinu kasnije. Talijanski harmonikaši u Roč su stigli u pratnji predstavnika AMISAL-a iz talijanskog gradića Santa Maria Nuova, organizatora svjetskih prvenstava svirača dijatonskih harmonika, a na subotnjem koncertu na Ljetnoj pozornici koji je bio uvertira u nedjeljno 29. izdanje međunarodnog susreta svirača dijatonskih harmonika trieština "Z armoniku v Roč", nastupili su s pratećim glazbenicima izvevši tradicijsku glazbu svoga kraja.

Najstarija klapa iz Splita

Uz uvodni nastup ročke plesne skupine Roxy dance, predstavio se i puhački orkestar KGD-a "Mosor" iz Klis Kose koji djeluje u sklopu glazbenog društva osnovanog daleke 1936. godine i može se pohvaliti dvostrukom titulom državnih prvaka osvojenom 2014. i 2016. godine, kao i prvom i drugom nagradom na međunarodnim smotrama u Splitu.

Za dalmatinski štih pobrinule su se muška i ženska klapa KUDŽ-a "Filip Dević" iz Splita. Muška klapa, kako je istaknuo voditelj koncerta Alan Poropat, osnovana je 1962. i kažu da su najstarija klapa, a u 55 godina djelovanja prošli su gotovo cijelu Europu, nastupili u 25 zemalja, po dva puta u Australiji, Novom Zelandu i Americi. Na omiškom festivalu dalmatinskih klapa bili su čak 37 puta, više puta i na Splitskom festivalu te pratili soliste poput Tereze, Miše i Olivera.

Brojnoj ročkoj publici zapjevala je i ženska klapa KUDŽ-a "Filip Dević" iz Splita, koja također dug niz godina sudjeluje na omiškom festivalu te je također osvajala brojne nagrade. Za subotnji koncert pobrinuo se organizator tradicionalnog susreta svirača popularne trieštine, ročki ŽKUD "Renato Pernić", koji ovu manifestaciju organizira pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, Istarske županije i uz podršku Turističke zajednice Buzeta. Supokrovitelj ročkog susreta je HŽ Infrastruktura.

Nagodinu slave jubilej

- S "Mosorom" iz Klis Kose i "Filipom Devićem" iz Splita povezuje nas dugogodišnja suradnja pa smo ih s veseljem ugostili. Prethodnih smo godina također znali imati subotnje programe uoči nedjeljnog susreta svirača trieština, a ove smo se godine odlučili za sadržajniji koncert kojim se pripremamo za jubilarnu proslavu - nagodinu je 30. godišnjica ročkih susreta, kaže predsjednik ročkog ŽKUD-a Davor Grabar. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter