Svjetski političari o rješenju sirijske krize i egzodusu iz Alepa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vodeći svjetski dužnosnici okupit će se u ovog vikenda na tradicionalnoj konferenciji u Muenchenu i pokušati iznijeti nove ideje za rješenje rata u Siriji, u vrijeme dok ofenziva sirijskog režima i Rusije na grad Alep prijeti novim egzodusom desetina tisuća ljudi.

Oko 600 dužnosnika sudjelovat će od petka do nedjelje u glavnom gradu Bavarske na 52. sigurnosnoj konferenciji, jednom od najutjecajnijih foruma za raspravu o međunarodnoj sigurnosti.

Skup u hotelu Bayericsher Hof, koji će u iduća tri dana postati sigurnosna utvrda, okupit će 30 šefova država i vlada te sedamdesetak ministara vanjskih poslova i obrane. Među njima će biti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i šef diplomacije Miro Kovač.

Odgovor Europe na izbjegličku krizu, rat u Siriji i budućnost sigurnosnog poretka u Europi glavne su teme tog ključnog godišnjeg okupljanja "strateške zajednice"

Konferencija se održava u vrijeme dok prijeti novi izbjeglički egzodus iz Alepa, drugog najvećeg sirijskog grada koji je na udaru vladinih i ruskih snaga. Iz grada od 2,3 milijuna stanovnika prema Turskoj je već izbjeglo oko 50.000 ljudi, a stotine tisuća mogle bi ostati bez hrane ako se blokada nastavi, upozorio je UN.

"Današnji ratovi i krize opasniji su i teži od svih kojima smo svjedočili od Drugog svjetskog rata", rekao je uoči konferencije veleposlanik Wolfgang Ischlinger, koji predsjeda skupom.

"Zbog toga je važno da se tolikomnogo utjecajnih političara okupi u Muenchenu i razgovara o idejama za okončanje ratova i jačanje međunarodnog poretka", dodao je.

Jordanski kralj Abdulah II., poljski predsjednik Andzej Duda, šef ukrajinske države Petro Porošenko, ruski i irački premijeri Dmitrij Medvedev i Hajder Al-Abadi, američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov neki su od  glavnih sudionika konferencije, prvi put održane 1963. godine.

Domaćina Njemačku predstavljat će šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier i ministrica obrane Ursula von den Leyen koja će u petak otvoriti konferenciju zajedno s francuskim kolegom Yeanom-Yvesom Le Drianom. Na skupu će sudjelovati i francuski premijer Manuel Valls te ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Uz sudjelovanje na nekoliko panel rasprava, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održat će niz bilateralnih susreta s kolegama iz svijeta i Europe. I ministar vanjskih poslova Mirov Kovač imat će nekoliko bilateralnih sastanaka.

Muenchen će u četvrtak, uoči konferencije, biti domaćin Međunarodne skupine za pomoć Siriji, neformalne skupine 17 zemalja i tri multilateralne organizacije koje su u studenome u Beču donijele diplomatske smjernice o ratu u toj zemlji. U tekstu, koji je potvrdila UN-ova rezolucija od 18. prosinca zahtijeva se uspostava primirja i humanitarni pristup sirijskim gradovima pod opsadom.

Svjetske sile, među kojima Rusija, SAD, Saudijska Arabija i Iran, pokušat će oživjeti mirovne pregovore sirijske vlade i oporbe, koji jedva da su prije desetak dana počeli u Ženevi pod pokroviteljstvom UN-a. No, diplomati ne vjeruju da će se pregovori održati sve dok traje ofenziva vladinih i ruskih snaga na Alepo.

U gotovo petogodišnjem ratu u Siriji poginulo je oko 250.000 ljudi, više od četiri milijuna je bilo prisiljeno napustiti zemlju, a oko sedam milijuna ih je raseljeno unutar Sirije.

Zemlje okupljene na nedavnoj donatorskoj konferenciji u Londonu obećale su za Siriju izdvojiti gotovo 11 milijarda dolara, šest ove godine, a još pet do 2020. Hrvatska će u iduće četiri godine dati milijun eura, uglavnom za zaštitu i obrazovanje djece, žena i vjerskih manjina te borbu protiv seksualnog nasilja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter